Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Shutterstock Alle berichten

Aandacht voor vogels tijdens Architectuur Biënnale Rotterdam

Geplaatst op 2 september 2024

Het thema van de Architectuur Biënnale Rotterdam is dit jaar hoe natuur uitgangspunt kan zijn voor architectuur. Ook Vogelbescherming levert een bijdrage. “Binnen de bebouwde kom liggen veel kansen voor natuur en biodiversiteit”, aldus Merel Roks van Vogelbescherming.

De elfde editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) loopt dit jaar nog tot en met 13 oktober en omvat onder meer een tentoonstelling in het Nieuwe Instituut, Botanical Monuments, (groene plekken door heel Rotterdam) en een uitgebreid publieksprogramma.

Natuurinclusief bouwen / Arjan Berben Natuurinclusief bouwen / Arjan Berben

Vogelroute

Vogelbescherming en IABR lanceren samen met Bureau Stadsnatuur vanaf 18 september een Vogelroute in Rotterdam die mensen eenvoudig zelf kunnen wandelen of fietsen met behulp van hun mobiele telefoon. De route zal hen langs interessante – typisch Rotterdamse – vogelplekjes leiden en daarmee zorgen voor een bijzondere natuurbeleving.

Nederland is een echt vogelland en speelt een wereldwijd belangrijke rol als knooppunt tijdens de vogeltrek. Deelnemers aan de route krijgen uitleg over hoe vogels de stad en de Rotterdamse architectuur beleven en gebruiken. Wat maakt dat bepaalde plekken voor hen zo interessant zijn, en hoe kunnen wij als mensen bij het esthetisch inrichten van de gebouwde omgeving nog beter rekening houden met de behoeften van deze niet-menselijke medegebruikers van de stad?

Vanaf 18 september is de route op MijnVogelroutes te bekijken en te volgen.

Goed voor vogels, goed voor mensen

Merel Roks van Vogelbescherming licht toe wat het belang is van deze onderwerpen tijdens de biënnale: “Keuzes voor de vormgeving van de stad kunnen een groot effect hebben op vogels en biodiversiteit. Maar dat niet alleen. Wanneer we natuurinclusief ontwerpen en inrichten, bouwen we ook aan een duurzame, gezonde stad die beter in staat is om uitdagingen zoals gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Denk aan hittestress en wateroverlast van heftige regenbuien.”

Scholekster / Marion Duimel Scholekster / Marion Duimel

Kennissessie

Op woensdag 18 september vindt er een kennissessie voor professionals plaats, mede georganiseerd door Vogelbescherming. Thema van deze sessie is hoe we de natuur kunnen integreren in architectuur met als uiteindelijke doel een duurzamere leefomgeving voor mens en dier te creëren.

Tijdens de kennissessie zullen onder meer (landschaps)architecten, ecologen en natuurbeschermers de mogelijkheden verkennen om biodiversiteit te bevorderen in de bebouwde omgeving, bio-based bouwen verder te verkennen en kennis te delen om de leefomgeving voor vogels in stedelijke gebieden te verbeteren.

Deelnemen aan kennissessie

Locatie van de kennissessie op 18 september van 14.00 tot 16.00 uur is het auditorium van het Nieuwe Instituut (Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam). De gesproken taal is Nederlands. Een kaartje kost € 4,- en toegang is inclusief drankje. Opgeven via Het belang van natuurinclusief ontwerpen.

Vogels in de stad

Vogels zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het stedelijk groen; ook gezond voor mensen.

Doe iets voor de vogels in de stad

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl