Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 8 februari 2021
Vissende vogels balen flink van ijs. Zoals de roerdomp hierboven die nog net een visje uit een wak weet te peuteren en de zeearend, ijsvogel en waterral hieronder.
Strenge winters kunnen ijsvogels snel fataal worden, maar de zeearend is wat flexibeler en eet watervogels. Die pakt ie nu juist met gemak. De waterral, die zich normaal nooit laat zien, vertoont zich wel als het vriest, op zoek naar open water.
Uilen vinden ook moeilijker voedsel met een pak sneeuw. Muizen zitten dan in holen onder de sneeuw en zijn haast niet te pakken te krijgen. Woont u in het buitengebied, dan kunt u uilen in de buurt helpen met een zogenaamde 'muizenhaard'. Maak hiervoor een grote hoop takken en strooi er graan onder. Daar komen de muizen op af en zijn dan beter te vangen.
Groene spechten hebben het ook extreem moeilijk als er veel sneeuw ligt, maar laten zich helaas niet helpen. Zij eten mieren, daar kunt u weinig bij betekenen.
Veilig overnachten is voor sommige vogelsoorten ook een probleem bij strenge vorst. Veel watervogels, die doorgaans voor de veiligheid slapen op het water, zien hun wak steeds kleiner worden. Soms worden ze genoodzaakt te overnachten op het ijs, met het risico eraan vast te vriezen. Als voorbeeld deze wilde zwanen.
Dan de sperwer: die is wel blij. Al die lekkere tuinvogels die allemaal bij elkaar in de tuin zitten om te eten. Dat is nog eens gemakkelijk jagen. Je hoeft er gewoon maar één van de voertafel te pakken. Gelukkig, toch nog iemand die profijt heeft van het winterweer.
De bijzondere foto van de roerdomp in de header komt uit de Vogelfotogalerij van Vogelbescherming. Hij is gemaakt door Rob Kempers (robkempers.nl). Heb jij nou ook mooie vogelfoto's, zet ze dan in de galerij zo dat iedereen ervan kan genieten! Met een vinkje geef je aan of Vogelbescherming ze wel of niet mag gebruiken.
Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.