Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 30 oktober 2020
'Voortdurend krassende eikelzoeker.' Zoiets betekent de wetenschappelijke naam van de gaai. En niet voor niets. Ze zoeken nu massaal eikels en verstoppen ze in hun territorium in de grond. Wel duizenden. Slim zijn ze ook, want als ze in de gaten worden gehouden door een eekhoorn, komen ze later terug en verstoppen de eikel ergens anders.
Met zo'n volle voorraadkast komen ze de winter wel door. De eikels die ze niet opeten kiemen vaak, en zo zijn gaaien eerste klas bosaanplanters.
Niet alleen gaaien verzamelen eikels, ook kinderen. Want het is mooi spul om mee te knutselen. Vooral samen met kastanjes, mooi gekleurde bladeren, stokjes, bessen, stenen, zaadbollen, ingedroogde bloemen uit de tuin en alle mooie vormen en kleuren die ze verder maar vinden. Daarom voor u en de klein- buur- of andere kinderen: vijf knutselklassiekers!
Neem verschillende herfstbladeren met duidelijke, hoge nerven. Bestrijk de achterkant met waterverf en duw goed stevig op een vel wit papier. Simpel en prachtig, ook voor de hele kleintjes.
Droogbloemen, bladeren, boomvruchten en zo kun je verder drogen en plat maken tussen keukenpapier in een dik boek of met een bloemenpers. Na een week of twee kun je ze op (gekleurd) papier plakken: een mooie herfstcollage of leuke figuurtjes.
Maak gaatjes in kastanjes en eikels met een oude blikopener met punt of dunne schroevendraaier. Lucifers of cocktailprikkers doen dienst als nek, armen, benen en staart. Esdoornzaadjes worden vogelvleugeltjes of konijnenoren en oogjes maak je met een watervaste stift. Maak ook een egel (een kastanje vol prikkers) en een rups (een sliertje kastanjes met korte tussenstukjes). Je uitleven met lijm, restjes wol en verf is ook zeker aan te raden!
Neem ook een wat grotere tak mee. Bind er een stuk of vijf touwtjes aan en knoop daar mooie dingetjes aan zoals blaadjes, takjes en gedroogde bloemen of zaadbollen. Maak aan de onderkant een (geschilderde) dennenappel vast of steen waar een gek gat in zit. Staat leuk voor het raam!
Beplak een klein kartonnen doosje met egaal, zelfklevend papier. Plak er vervolgens met knutsellijm de wat lichtere objecten uit de verzameling op, zoals zaadjes, dopjes van eikeltjes of hazelnoten, boomschors en gedroogde bloemen en blaadjes. Ook mooi om de rest van de verzameling in te bewaren of tentoon te stellen.
PS Tamme kastanjes en beukennootjes zijn ook nog lekker om op te knabbelen. Houd wel een oogje op kleintjes, want veel andere vondsten zijn giftig.
Tuinvogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Vogelbescherming heeft zadenmixen voor alle soorten voedersystemen en een uitgebreid assortiment vogelpindakaas, vetbollen, vetblokken, pindacakes en meer.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.