Navigatie overslaan
Ooievaar / Fokke Spoelstra Fotogalerij Alle berichten

Oproep: tel overwinterende ooievaars

Geplaatst op 3 januari 2025

Veel Nederlandse ooievaars gaan op trek, naar Zuid-Europa en West-Afrika. Toch zijn er ook ooievaars die ervoor kiezen om in Nederland te blijven. STORK, de ooievaarorganisatie van Nederland, wil graag weten hoeveel er in ons land overwinteren. Zie je een of meerdere ooievaars op 18 of 19 januari? Geef het door! 

STORK is benieuwd hoeveel en waar ooievaars in 2025 in Nederland overwinteren. Daarom een oproep aan iedereen die dop 18 en 19 januari een ooievaar ziet, die waarneming door te geven. Het is de 25e keer dat STORK deze telling organiseert.

De telling is ook een mooie aanleiding om naar buiten te gaan, naar plekken waar je ooievaars verwacht. Zie je er een? Geef dan plaats en aantal door.

Heb je een telescoop bij je? Lees dan de ringnummers af en geef ook die door. Of maak een foto van de ring en vergroot deze op je laptop. Met al die gegevens krijgt STORK inzicht hoeveel ooievaars er trekken, hoeveel er in Nederland blijven en welke leeftijd de overwinterende ooievaars hebben.

Hoe geef je door?

Zie je 18 of 19 januari ooievaars? Geef dan aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door aan STORK. Dat kan op drie manieren:

  1. via waarneming.nl
  2. via een e-mail met telgegevens naar wintertelling2025@ooievaars.eu
  3. via de telefoon 06 1079 9014

De telling vorig jaar

Afgelopen winter telden meer dan 600 mensen 953 verschillende ooievaars  verspreid over het hele land. Er werden vaker concentraties zijn gemeld en minder ‘losse’ ooievaars. Deze grote groepen worden meestal gezien in de buurt van bedrijventerreinen en locaties waar afval wordt verwerkt. We kennen dit verschijnsel al langer vanuit het buitenland, waar ooievaars en andere trekvogels de vuilstortplaatsen als pleisterplaats gebruiken.

In zachte winters blijven ooievaars, die in eigen land overwinteren, vaak in de buurt van het nest. Ze kennen de omgeving en weten waar voedsel te vinden is. Als de grond bevroren is, of er ligt sneeuw, dan verandert dat. Dan moeten de ooievaars op zoek naar plekken waar meer voedselzekerheid is.

Uitgestorven

Het is met de ooievaar lange tijd niet goed gegaan. In de jaren zestig werd het dieptepunt bereikt: De ooievaar was in Nederland vrijwel uitgestorven.

Wat was er aan de hand? Het gebruik van zware pesticiden zoals DDT hadden de weilanden zo goed als dood gemaakt. Klein dierlijk leven was er vrijwel niet meer en de vogels die daarvan afhankelijk waren, verdwenen. Ook de ooievaar. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Het werd zeer succesvol.

Meer weten over de ooievaar? Kester Freriks schreef een boek over ondergang en wederopstanding van deze iconische soort in Nederland én zijn persoonlijke band met een paartje ooievaars. We spraken hem voor een editie van de Vogelboekenpodkast.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets