Door
Manon Tentij
Medewerker Vogelbescherming Nederland
Geplaatst op 3 november 2023
De afgelopen 20 jaar heb ik zelf van dichtbij gezien welke impact de klimaatcrisis heeft op de Wadden. Nestkolonies van broedende trekvogels spoelen weg door voorjaarsstormen. En door de opwarming van het zeewater is er steeds minder voedsel te vinden. Dat zijn alarmerende signalen. De klimaatcrisis móet gestopt worden, nu het tij nog te keren is.
Wat weinig mensen lijken te weten, is dat natuur ook een belangrijke rol te spelen heeft in het tegengaan van deze crisis. Als wij ervoor kiezen, kan natuur namelijk een belangrijke bondgenoot voor ons zijn. Maar helaas zien veel mensen natuur nog vaak als iets wat in de weg zit. Iets waar je vooral last van hebt als je plannen wilt maken. Maar het tegendeel is waar.
Zorg je beter voor natuur, dan kun je verdere opwarming van de aarde helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door het stoppen van ontbossing wereldwijd. Maar ook dichter bij huis in Nederland: als we het waterpeil in veenweidegebieden natuurlijker, en dus hoger houden, zorgt dat ervoor dat er minder CO2 vrijkomt.
Een sterke natuur helpt ook om de gevolgen van de klimaatcrisis beter op te vangen. Met meer groen in de stad kunnen we die extreem hete zomerdagen beter aan. En door water vast te houden in klimaatbuffers zoals moerassen hebben we minder last van overstromingen. Als bijkomend voordeel krijgen we er dan ook nog de meest fantastische natuurgebieden voor terug om samen met vogels van te genieten.
Het is tijd dat de politiek inziet dat natuur niet het probleem, maar deel van de oplossing is. Als we nu niet kiezen voor natuur in het beleid, zijn de gevolgen voor ónszelf, vogels en alle andere natuur niet te overzien.
De komende verkiezingen moet het dus niet alleen gaan over bestaanszekerheid, maar ook over voortbestaanszekerheid. We hebben mensen nodig in de politiek en het bedrijfsleven die de ernst van het probleem zien. En die niet wegelopen voor dit soort belangrijke thema’s omdat ze ongemakkelijk of ingewikkeld zijn. Want samen hebben we de verantwoordelijkheid om deze wereld goed achter te laten voor volgende generaties. Voor mensen én voor vogels en natuur.
Iedereen snapt dat de keuzes van één individu niet direct de klimaatcrisis zullen oplossen. Maar door ons eigen gedrag aan te passen, goed voor de natuur te zorgen én onze stem te laten horen, kunnen we samen een groot verschil maken.
Manon Tentij
Afdelingshoofd Bescherming
Vogelbescherming Nederland
Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!
Miljoenen vogels maken gebruik van het Waddengebied. Maar hoe weet je waar de vogels het best te zien zijn, wanneer het hoogwater is en hoe herken je ze? Onze gratis app Wadvogels lost die problemen in één keer op.