Door
Wil Leurs
Fotograaf
Geplaatst op 18 oktober 2021
In 1962 verscheen het boek ‘Silent Spring’ van Rachel Carson, in het Nederlands onder de titel ‘Dode lente’. Voor die tijd een spraakmakend manifest over de gevolgen van DDT voor het milieu. Vogels en insecten stierven massaal door het gebruik van dit bestrijdingsmiddel. Het boek was een waarschuwing aan de wereld om voorzichtig om te gaan met bestrijdingsmiddelen.
Nu bijna 60 jaar later, is het er niet veel beter op geworden. Nog steeds wordt er in de landbouw, maar ook in onze tuinen, volop gebruik gemaakt van pesticides. Ook David Goulson waarschuwt ons in zijn laatstverschenen boek ‘Stille aarde’ over de enorme achteruitgang van de insecten. Hij schetst daar een dystopisch beeld van hoe de aarde eruit zal zien zonder insecten en dat is niet erg rooskleurig.
Draag dus uw steentje bij om massale insectensterfte te voorkomen en gebruik geen gif meer in de tuin. Begin met het afschaffen van mierenlokdoosjes.
Zonder het te weten gebruiken veel mensen bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Neem nu bijvoorbeeld de mierenlokdoosjes die zowel binnens- als buitenshuis worden gebruikt. Deze lokdoosjes zijn niet erg selectief, waardoor ze schadelijk zijn voor vrijwel alle insecten. In zo’n doosje zit een hoeveelheid imidacloprid die in potentie met gemak miljoenen insecten doodt.
U zult het wellicht niet geloven, maar mieren zijn zeer nuttig in de tuin. De tweede reden om geen lokdoosjes te gebruiken! Veel van onze tuinplanten hebben aan hun zaden namelijk mierenbroodjes zitten: een soort aanhangsel dat als voedsel dient voor mierenlarven. De mieren brengen de mierenbroodjes met zaad en al naar hun nest, maar tijdens het transport verliezen ze vaak het zaadje. Dat krijgt zo kans om te ontkiemen. De mieren in uw tuin zaaien dus nieuwe tuinplanten.
Er zijn meer dan 200 verschillende planten met mierenbroodjes en daar zit een flink aantal zeer populaire tuinplanten bij, zoals krokus, holwortel en sneeuwklokje.
Een andere reden om geen mierenlokdoosjes te gebruiken, is dat mieren op het menu staan van zeer veel vogelsoorten. De mussen hier bijvoorbeeld zijn dol op mieren en heel soms komt de draaihals, die niet ver van ons huis broedt naar onze tuin om speciaal achter de mieren aan te gaan. Zelfs boerenzwaluwen eten mieren, dat is iets dat wij niet wisten! Omdat dit voorjaar lang koud en nat bleef, duurde het ook lang voordat de boerenzwaluwen begonnen met het bouwen van hun nestjes aan ons huis. En ook na het afronden van de bouwwerkzaamheden bleef het stil rond hun behuizingen. Het leek wel of er twijfel was over wel of niet broeden.
Misschien was het gewoon wachten op voldoende insecten om de aanstaande hongerige bekjes van de jonge boerenzwaluwen te kunnen voeden. Omdat er zo weinig insecten vlogen stapten de boerenzwaluwen op een gegeven moment over op het vangen van mieren. Ze plukten die bij ons op het terras tussen de plantjes en van de tegels. Dit gedrag hadden we in al die jaren nog nooit gezien. Zelfs toen er jongen waren bleven de volwassen zwaluwen zelf mieren eten. De andere insecten gingen naar hun kroost.
Een tweede broedsel bleef dit jaar uit. Misschien hebben de mieren het verschil wel gemaakt en was er zonder die voedselbron helemaal niet gebroed.
Zo ziet u maar, mieren zijn erg nuttige insecten. Mocht u nu geen mieren in huis willen, wat ik goed begrijp, leg dan koperen muntjes bij de deurdrempel of schuifpui, zo voorkomt u dat mieren uw huis betreden. Het is een manier die mijn oma al gebruikte en met succes. Het is goedkoper dan een mierenlokdoosje, want voor vijf cent heeft u al een koperen muntje.
Met de Metalbird mus versier je je tuin in een handomdraai met een stelletje huismussen. Het speciale corten staal zorgt voor een mooi en stijlvol roestlaagje. Niet schadelijk voor de boom. Met je aankoop steun je het werk van Vogelbescherming.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.