Navigatie overslaan
Vogels kijken / Kirsten Dorrestijn Alle berichten

Op privé-excursie met Vogelwerkgroep Amsterdam

Geplaatst op 21 mei 2021

Vogelwerkgroep Amsterdam bedacht één-op-één-excursies, waarbij een beginnende en een gevorderde vogelaar samen op pad gaan. Zo kan de grote bups nieuwe leden toch coronaproof vogels kijken en laagdrempelig álle beginnersvragen stellen. Het concept is razend populair. Misschien een idee voor andere vogelwerkgroepen?

We zijn bij een excursie van Vogelwerkgroep Amsterdam. Beginners zijn van tevoren gekoppeld aan gevorderde vogelaars. Maar liefst 31 deelnemers meldden zich aan. Bij de parkeerplaats van Landje van Gruijters bij Spaarndam drentelen ze rond in groepjes van twee, beladen met verrekijkers en telescopen. Al snel verspreiden ze zich over het landschap.

Janneke Vorst / Kirsten Dorrestijn Janneke Vorst / Kirsten Dorrestijn

Van 10 naar 60 nieuwe leden jaarlijks

Deze één-op-één-excursies zijn bedacht door Janneke Vorst (53). “Eigenlijk komt het uit frustratie voort”, vertelt ze. “Afgelopen jaar hadden we maar liefst zestig nieuwe leden bij de Vogelwerkgroep. Zonde om dan niks te organiseren.” Even voor het vergelijk: normaal heeft de werkgroep ongeveer tien nieuwe aanmeldingen per jaar.

Zelfredzaam

Bij de één-op-één-excursies is het de bedoeling dat de paren zich helemaal zelf redden. “Sommige deelnemers nemen het heel serieus en leggen van alles uit over het gebied”, zegt Janneke. Beide deelnemers hebben een e-mail gehad met een plattegrondje van het gebied, een legenda van goede uitzichtpunten en een afstreeplijst van soorten. Elke tweede woensdag van de maand organiseert Vogelwerkgroep Amsterdam zo’n excursie. Het Flevopark, het Amstelpark en Tuinpark Amstelglorie waren vorige bestemmingen.

Landje van Gruijters / Kirsten Dorrestijn Landje van Gruijters / Kirsten Dorrestijn

Als starter is twee uur zat

De excursie duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Janneke had eerder bij de Vogelwerkgroep al eens voor kortere excursies gepleit. “Normaal gesproken gaan we met tamelijk fanatieke vogelaars op pad. Dan vertrek je om 7.00 uur ’s ochtends en kom je rond 17.00 uur eens terug. Terwijl, als je net begint, ben je na twee uur wel verzadigd.”

Aansluiting voor beginnende vogelaars

Met deze excursies hoopt Janneke dat de beginners aansluiting vinden. “De eerste keer dat ik zelf meeging met de Vogelwerkgroep ging het over de Pontische meeuw, terwijl ik nog niet eens wist dat een bruine meeuw een jong is!” Janneke hoopt dat het op deze manier voor de excursiedeelnemers laagdrempelig is om vragen te stellen. Want: hoe meer mensen enthousiast worden over vogels, hoe beter ze uiteindelijk worden beschermd.

Groene bijeneter / Shutterstock Groene bijeneter / Shutterstock

Het begon met een groene bijeneter

Janneke zelf begon vijftien jaar geleden met vogels kijken. “Ik stond op camping Bakkum met mijn zoon en daar zat een groene bijeneter. Er kwamen allerlei mensen aanhollen, zelfs mannen in pak. Een half uur later stond er dertig man. Dat vond ik fascinerend. We mochten de bijeneter door iemands telescoop bekijken. Ik ben daarna lid geworden van de Vogelwerkgroep en cursussen gaan volgen.” Janneke wordt nog steeds blij van vogels kijken. “Het is de rest van je leven een hobby en je kunt het doen tot je erbij neervalt.”

Torenvalk / Elwin van der Kolk Torenvalk / Elwin van der Kolk

Vogelen light

“Kijk een oeverloper”, zegt Janneke. We kijken met onze verrekijkers hoe hij achter een pitruspol vandaan komt. Ook zien we visdiefjes die op een eiland broeden en aan de oever strijkt een bergeend neer. Janneke slaat een pad in waardoor we op punt 10 komen van het plattegrondje. Uit het bos klinkt een kakofonie van vogelgeluiden. We blijven bij een hek staan om rustig te luisteren. “Ik hoor een zanglijster”, zegt ze. “Een fitis, een koekoek en vlak voor ons zingt een rietzanger. Als ik nu in mijn eentje was, zou ik hier rustig een uur gaan zitten”.

Nadat we met onze kijkers een torenvalkje hebben gevolgd, passeren we twee andere excursiedeelnemers. Ze vertellen dat ze twee koekoeken hebben zien vliegen en een sperwer. In de bocht schijnt een nachtegaal te zitten. “Dit is vogelen light”, verklaart Janneke als we verder lopen. “Je mag enthousiast vertellen en speculeren over echt alles wat je ziet.”

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen