Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Ton Renniers Alle berichten

Natuurinclusief bouwen omarmd in Noord-Brabant

Geplaatst op 17 oktober 2022

Terug – maar vooral vooruitkijken. Dat is waar het vorige week op het Symposium ‘Samen bouwen aan een groene toekomst’ om ging. Het symposium was het slotstuk van vijf jaar natuurinclusief bouwen in de vijf grootste Brabantse gemeenten. In samenwerking met Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging plaatste de provincie Noord-Brabant de afgelopen jaren ruim 1800 neststenen en verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen.

Moderne gebouwen bieden steeds minder leefruimte voor vogels en vleermuizen. Daarom zetten de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, ’s-Hertogenbosch en Tilburg zich in om neststenen en vleermuiskasten in te bouwen bij nieuwbouw of renovatie, samen met de provincie Noord-Brabant, de Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland. Met succes, blijkt uit monitoring door vrijwilligers. De vogels weten de neststenen al goed te vinden. Vleermuizen hebben iets meer tijd nodig, maar ook zij hebben belangstelling voor de nieuwe woonruimte.

Stefan Vreugdenhil van Vogelbescherming Nederland is trots op wat er bereikt is: ‘’Het concept natuurinclusief bouwen is echt omarmd. Niet alleen in Brabant ook landelijk. In Brabant hebben we laten zien dat het werkt én dat het niet veel hoeft te kosten. Nu zie je dat er landelijk, en zelfs over de grens belangstelling voor komt. Het is gaaf dat de projecten in Brabant uitgegroeid zijn tot zulke goede voorbeelden.’’

Overal plek voor vogels en vleermuizen

Er zijn belangrijke letterlijke, maar zeker ook figuurlijke eerste stenen gelegd de afgelopen jaren. ‘’We zien dat huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen de nieuwe plekken in de huizen beginnen te vinden, dat projectontwikkelaars de inbouwstenen omarmen en bewoners het leuk vinden’’, vertelt Vreugdenhil enthousiast. ‘’Wat nu belangrijk is is dat de neststenen en verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen in landelijk beleid wordt vastgelegd. Zo is een plek voor vogels en vleermuizen geborgd bij nieuwbouw en creëren we een leefbaar thuis voor mensen maar ook voor dieren. En dat is nodig voor een groenere toekomst.’’

Je hebt minder gifstoffen om je heen en het vocht wordt beter gereguleerd, dus het binnenklimaat is gezonder. Wonen in zo’n huis draagt bij aan levensgeluk.

Berend Hoffmann, Common Affairs

Huis van de toekomst

Een leefbare wijk gaat nog een stap verder dan neststenen en verblijfplaatsen. "De volgende stap is om te kijken naar een hele wijk, niet alleen het huis. Hoe richt je de omgeving rondom je huis zo in dat vogels en vleermuizen (en daarmee ook andere soorten) zich er thuis voelen?’’ vertelt Vreugdenhil.

Ook hier werd tijdens het symposium dat bij stilgestaan. Projectonwikkelaar Noor Aghina van Synchroon zoomde in op hoe je naast neststenen en het vergroenen van wijken ook de tuinen van kopers zo groen mogelijk inricht. Architect Berend Hoffmann van het bureau Common Affairs ging nog een stapje verder en vertelde hoe het rijtjeshuis van de toekomst eruit ziet. Dat het huis biobased en natuurinclusief is, dat is een no-brainer. Dat dit de toekomst is, daar is volgens de architect iedereen wel van overtuigd. “De biodiversiteit holt achteruit, in de herfst is het te nat en in de zomer te droog, het gas is schaars – allemaal problemen waar je met biobased bouwen op in kunt spelen.” Maar deze manier van bouwen is niet alleen goed voor de planeet, het is ook fijner voor de bewoners. “De natuurlijke materialen zijn prettig om in te leven; het hout is mooi en warm. Je hebt minder gifstoffen om je heen, het vocht wordt beter gereguleerd dus het binnenklimaat is gezonder. Wonen in zo’n huis draagt bij aan levensgeluk.”

"Naar levensgeluk zijn we uiteindelijk allemaal op zoek en met natuurinclusief bouwen komt dat veel dichterbij. De kop is er af, de resultaten zijn hoopvol en wij zijn klaar om met elkaar in heel Nederland en daarbuiten aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en meer,’’ sluit Vreugdenhil af.

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's