Geplaatst op 14 november 2014
Zouden ze deze winter komen, de pestvogels? Dat is altijd weer de grote vraag onder vogelaars. De pestvogel is een vogel van de taiga die in het zomerhalfjaar leeft van insecten. In het najaar schakelt hij over op bessen. De pestvogels trekken dan naar plaatsen met veel bessen in de buurt van de broedgebieden.
Maar in jaren met voedselschaarste in Scandinavië trekken pestvogels ook naar onze steden en dorpen. Om deze pestvogels te vinden kun je dus het beste plaatsen met veel bessen in de gaten houden. Ze eten de bessen van Gelderse roos, liguster, meidoorn, cotoneaster, vuurdoorn, malus en dergelijke. Het geluid van pestvogels is kenmerkend en verraadt ze al van verre. Het klinkt als een hoog, schel rinkelend belletje, dat ze zowel in vlucht als in zit laten horen. En áls je ze dan ziet zitten, dan blijken ze ook nog adembenemend mooi. Een parelgrijze jas, schitterende hoofdtooi en gewaagd gekleurde staart.
Luister hier naar pestvogels, opgenomen op 10 december 2005. Naast het belletje hoor je ook zacht gemurmel. De vogels zaten in een liguster in een tuin in Huizen (NH).