Door
Ronald Schrijber
Geplaatst op 3 september 2024
Speciaalbier is hip in Nederland. Als paddenstoelen zijn de afgelopen jaren honderden kleine brouwerijen uit de grond geschoten. Vele redden het niet, en dus moet je als brouwer iets bijzonders bieden. Kwaliteit scheidt het kaf in dit geval letterlijk van het koren. En hoe mooi is het als daarbij ook nog iets moois wordt gedaan voor ons aller akkervogels, zoals de patrijs en de veldleeuwerik?
De belangrijkste grondstoffen voor de bieren zijn oude granenrassen waarvoor door de lagere opbrengsten geen plek meer is in de huidige landbouw. De rassen, zoals Maartsche gerst, emmertarwes en Sint-Jansrogge, zijn echter wel beter tegen ziektes bestand waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. En dat is weer goed voor akkervogels, waardoor de veldleeuwerik en de patrijs niet geheel toevallig de naamgevers van twee van de bieren zijn.
In de winkel van Vogelbescherming in Zeist verkopen we ze alle drie: Patrijske, een tripel, Leeuwerik, een saison, en Zeeuwse Visdief, een witbier. In verband met de kwetsbaarheid tijdens het transport bieden we ze niet via onze webshop aan. Maar ze zijn een omweg naar Zeist zeker waard!
Deze Zeeuwsche stichting heeft als doel historische en alternatieve gewassen te telen en in stand te houden. De stichting organiseert regelmatig excursies en maakt gewassen beleefbaar door er bijzondere producten van te laten maken. De boeren telen de gewassen extensief met aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. Dat doen ze door ook kruidenrijke akkerranden, inheemse bloemenmengsels, hagen en keverbanken aan te leggen waarin allerlei insecten een leefgebied vinden. Deze insecten helpen op hun beurt weer mee om schadelijke insecten te bestrijden. En precies deze plekken vormen een geliefd leefgebied voor akkervogels als veldleeuwerik en patrijs.
De Stichting Historische Gewassen levert naast bier ook grondstoffen voor enkele andere producten. Een deel van de rogge en spelt vindt zijn toepassing in brood van lokale bakkers, terwijl ook pasta inmiddels uitgegroeid is tot een Zeeuws streekproduct. De zaden van de verschillende tarwesoorten veranderen in enkele molens in pannenkoekmeel en broodmeel. Verder is er nog speciale olie die van de plant huttentut wordt gemaakt. Maar de Maartsche gerst dient, net als een deel van de tarwe, haver én rogge, natuurlijk vooral als grondstof voor de lekkere bieren. Probeer ze daarom rustig, deze Zeeuwsche bieren, de akkervogels zullen er blij mee zijn.
Vogelbescherming verkoopt het bier alleen in de Winkel van de vereniging in Zeist en niet in de webshop.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.
In onze webshop vind je een breed assortiment producten voor meer vogels in je tuin. Als je een product bij ons koopt, help je niet alleen de vogels in je tuin, je helpt Vogelbescherming ook alle vogels in Nederland en daarbuiten beschermen.