Geplaatst op 11 februari 2019
“De roerdomp was eerder in deze brede rietkraag gezien. Voor mij was het dus een kwestie van posten op deze plek en goed opletten. En het geluk was met mij. De roerdomp vloog op en passeerde op ongeveer 65 meter door het riet. Met 700 mm kon ik deze foto maken.”
“Nou, ik vind eigenlijk alle vogels wel leuk en mag er graag een mooi plaatje van maken. De predatoren hebben bij mij een lichte voorkeur. Mijn echte favoriet is toch wel een beetje de ijsvogel. Dat komt natuurlijk door de fraaie kleuren die dit vogeltje heeft.”
“Twee oudere dames zaten in een vogelhut en ik kwam daar toevallig even een kijkje nemen. Zegt één van de dames tegen mij: ‘Kom vlug kijken: een roerdomp’. Ik kijk naar de plek in de rietkraag, maar zie niets. Ik kijk vervolgens naar links en zie een purperreiger door het water lopen! Dat bleek dus de zogenaamde roerdomp te zijn die de dames meende te zien. Ik meld dit aan de dames, waarop die dame zegt: zie je wel, ik zei toch dat het geen roerdomp was.’”
“Ik snelde naar mijn fietstas om mijn kiekdoos te pakken en kon nog net een leuk plaatje maken van deze zeer schuwe reiger.”
“Ik kreeg wat meer vrije tijd en fotograferen intrigeerde mij eigenlijk altijd al. Met de hedendaagse apparatuur werd ik zo enthousiast voor wat allemaal mogelijk was, dat ik daar steeds fanatieker in werd. Vogels zijn bovendien mooie, vaak kleurrijke dieren om gedetailleerd vast te leggen.”
Tip: maak zelf een rijstzak! Echt.
“Vogels fotograferen doe ik vaak en met name in het voorjaar en met de trek. Het weer en licht moeten goed zijn en als er dan veel interessante vogeltjes in mijn buurt rondvliegen, zorg ik dat ik paraat ben. Een echte vogelaar vind ik iemand die overal naartoe gaat om een bepaald vogeltje gezien te hebben. Bij mij gaat het meer om het maken van een mooi plaatje.”
“Ik zie vaak dat fotografen hun kostbare lenzen voor extra stabiliteit zo op een ijzeren balk laten steunen. Dit kan mijns inziens veel efficiënter en zonder kans op beschadigingen: met een rijstzak.”
“Je kunt er zelf een maken met de stof van bijvoorbeeld oude spijkerbroek. Maak er een zakje van en vul het met rijst of rond duivenvoer, -daar gaat mijn voorkeur eigenlijk naar uit. Maak de zak niet onnodig groot (15x20cm) en maak hem niet te vol, zodat de lens mooi stabiel in een holletje komt te liggen. Zo’n klein zakje kun je veel makkelijker meenemen. Onmisbaar voor iedere fotograaf!”
Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.