Geplaatst op 29 november 2018
De schuur, op het erf van de melkveehouderij van familie De Hoop, werd al snel opgewarmd door 65 gasten uit alle windstreken. Een divers gezelschap vanuit provinciale besturen, agrarische collectieven, lokale patrijzenprojecten, wildbeheerseenheden en natuurorganisaties. Deelnemers vonden de presentaties inspirerend en het ontmoeten van andere mensen uit het netwerk heel waardevol. Tijdens de veldexcursie aan het einde van de middag werden er volop ervaringen uitgewisseld.
Carla Schönknecht (gedeputeerde Provincie Zeeland) gaf in haar toespraak aan dat een agrarisch landschap, waarin plek is voor natuur, bij Zeeland hoort. Het past bij het oude aantrekkelijke cultuurlandschap van de provincie. Naast een duurzame en verantwoorde agrarische sector draagt het ook bij aan andere belangrijke economische pijler in de regio: recreatie en toerisme.
De internationale samenwerking in het project blijkt effectief en leerzaam volgens Dr. Francis Buner (hoofd PARTRIDGE project, Game & Wildlife Conservation Trust). Er wordt gezamenlijk invulling gegeven aan de doelstellingen. Kennis en ervaring delen maakt dat er in de lokale omstandigheden grote stappen gezet kunnen worden.
Marten Hemminga (directeur Het Zeeuwse Landschap) noemde de mooie ambitie om in de toekomst het voorbeeldgebied van PARTRIDGE uit te breiden naar maar liefst twintig voorbeeldgebieden verdeeld over heel Zeeland. De kennis en ervaring die momenteel wordt opgedaan in het project zal hierbij zeker van pas komen.
Er werd nog verwezen naar politicus Mansholt, door voorzitter Alex Datema (BoerNatuur), die in het Europese landbouwbeleid streefde naar meer en goedkoop voedsel, maar later aangaf dat deze koers te ver is doorgeslagen. Het streven is nu naar een balans op het boerenland, tussen productie en natuurwaarde. PARTRIDGE is hier een mooi voorbeeld van, aldus Datema.
De middag werd afgesloten met een veldexcursie vol uitleg over winterstoppels, bloemenblokken, keverbanken en patrijzenranden door Alex Wieland (Stichting Landschapsbeheer Zeeland). Het nieuwe PARTRIDGE veldpaneel werd feestelijk geopend door Manon Tentij (hoofd Bescherming, Vogelbescherming Nederland) en Carla Schönknecht. Met een zak PARTRIDGE pannenkoekenmix en een Patrijske biertje gingen de gasten vervolgens geïnspireerd weer naar huis.
Fotografie PARTRIDGE evenement: Naomi Oostinga en Jochem Sloothaak
In Nederland werkt Vogelbescherming Nederland samen met het Brabants Landschap, het Zeeuwse Landschap, Landschapsbeheer Zeeland, boeren, agrarische collectieven, wildbeheereenheden en vogelwerkgroepen aan PARTRIDGE. Lees meer over het PARTRIDGE project en onze internationale partners.
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.
Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.