Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 22 november 2021
De grote bonte specht gaat als een speer: het worden er ieder jaar weer meer. Inmiddels hebben ze ook alle Waddeneilanden gekoloniseerd en komen nu dus in het héle land voor. Hun aantal is sinds begin jaren ’90 met zowat de helft toegenomen. Wat een feest.
Het succes van de grote bonte specht is eigenlijk een soort één-tweetjes tussen mens en dier. Onze bijdrage is dat we de ouder wordende bossen steeds natuurlijker beheren: dus dode bomen mogen blijven liggen en er staan meer boomsoorten. De grote bonte kopt ‘m in: hij is flexibel, past zich aan, koloniseert snel nieuwe gebieden met geschikte nestbomen en durft dichtbij mensen te broeden.
Vogelliefhebber of niet, bijna iedereen weet wat een specht is, omdat ze zo apart zijn. Anders dan andere vogels. Verticaal hangen tegen een boomstam, roffelen, holletjes uithakken in bomen. Duidelijk. Nu komt de grote bonte specht het meest voor van alle bonte spechten, dus als je een zwart-witte specht ziet, is het vrijwel zeker die. Even voor het vergelijk:
Knus van grote bonte spechten is, dat ze het hele jaar in de omgeving van hun broedgebiedje leven; ook in de winter. Er is dan wel wat minder voedsel te vinden, dus zoeken ze in een grotere cirkel rond hun uitvalsbasis. Bij gebrek aan insecten nemen ze noodgedwongen genoegen met noten en zaden van sparren- en dennenkegels.
Bij die winterse omzwervingen komen grote bonte spechten steeds vaker terecht in (stads)tuinen. Dus bij jou! Dat is leuk. En hoe meer er zijn, hoe waarschijnlijker dat dat gebeurt. Dat wordt nog eens pret hebben met de Tuinvogeltelling dit jaar, want de kans wordt hiermee natuurlijk ook steeds groter dat je een grote bonte specht telt.
In januari 2021, zijn meer dan 25.000 grote bonte spechten geteld tijdens de Tuinvogeltelling. Daarmee haalde hij zelfs de top 20. Voor het vergelijk: in januari 2018 waren het er rond de 10.000. Als het dit jaar ook nog eens een strenge winter wordt, tellen we er misschien nóg wel meer. Want hoe kouder het is, hoe eerder ze de tuin bezoeken.
De Tuinvogeltelling lijkt nog ver weg: het laatste weekend van januari, maar toch is dít is een goed moment om de grote bonte specht vast te laten merken dat ie welkom is in jouw tuin. Ten eerste natuurlijk met bomen en planten die noten en zaden geven.
Is je tuin lekker groen? Dan mag er in de winter wel wat extra's voor ze bij. Smeer bijvoorbeeld ongezouten frituurvet op de bast van een boom, of in een spechtenblok. Dat vinden ze heerlijk en dan komt jouw tuin hopelijk op een spechten-voedselroute.
Dit heb je nodig:
Boor verschillende gaten in het hout, ongeveer vier à vijf centimeter diep. Vul deze gaten vervolgens met frituurvet. Schroef een stevige haak boven in het hout en hang het blok met het touw in een boom. Kies een plaats waar de specht de tuin goed kan overzien, want spechten zijn schuw van nature.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.
De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.