Door
Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 11 november 2020
Waarom hebben vogels stippen? Worden ze niet sneller gepakt door een sperwer -of andere jager- als ze gespikkeld zijn? Heel mooi natuurlijk, maar nogal opvallend. Nee hoor! Juist niet! Als u deze vogels op een losse afbeelding ziet, lijken de vlekken opvallend. Maar in hun natuurlijke omgeving zorgen de kleurpatronen op hun lichaam er juist voor dat ze mínder opvallen.
Deze vogels leven namelijk allemaal in een omgeving met bomen, stuiken en gras. Door de (dode, afgevallen) bladeren en takken, lichtplekken en schaduwen ontstaan daar veel donkere en lichte patronen. Als vogels die ook hebben, zijn ze veel moeilijker te zien dan wanneer ze egaal zwart of bruin zijn. Hun verenkleed heeft precies díe kleur waarmee ze het best gecamoufleerd zijn.
De spreeuw ziet u niet alleen in de winter, maar het hele jaar door. Maar, hij heeft alléén in de winter spikkels. Aan het eind van de winter zijn de veerpunten afgesleten en daarmee ook de witte stippen. Hij gaat niet in de rui en houdt deze veren.
In de zomer is hij dan ook bijna egaal zwart, met een paarsgroene glans en een gele snavel. Een bijzonder fenomeen, want veel vogels ruien nog eens aan het eind van de winter, ze trekken dan hun állermooiste pakje aan voor het komende broedseizoen.
Bij de koperwiek en kramsvogel is het precies andersom. Die hebben het hele jaar dezelfde kleur, maar we zien ze alleen in tuinen in het najaar en de winter, omdat ze broeden in Scancinavië. Ze trekken onze kant op als ze er geen eten meer vinden. Veel koperwieken trekken nog verder zuidelijk, maar de kramsvogels blijven regelmatig hier hangen. Daarom noemen we ze wintergasten.
Als het kouder wordt, krijgen de vogels het in de natuur het moeilijker en laten zich vaker in zien. Ze zoeken dan de bewoonde wereld en de tuinen op, omdat ze daar makkelijker eten kunnen vinden en ook omdat het daar ietsje warmer is. Lijkt het u leuk, wat van die gespikkelde wintervisite? Zorg dan voor bessenstruiken in de tuin en leg wat (rottend) fruit neer, bijvoorbeeld halve appels en peren.
Kunt u al die gestippelde vogels maar moeilijk uit elkaar houden? Geen probleem.
Met deze verschillende herkenningstips voor zanglijster, spreeuw, koperwiek en merel herkent u ze met gemak.
De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.