Geplaatst op 6 januari 2017
“De foto is gemaakt op het Balgzand, bij het buurtschap Vattrop op het voormalige eiland Wieringen. Samen met mijn vrouw liep ik over de Waddenzeedijk richting Den Oever, toen we dit tafereeltje zagen. Ik had m’n camera in de auto liggen en moest een eind terug lopen – ondertussen maar hopen dat de vogels zouden blijven waar ze waren. Dat was gelukkig zo.”
“Het was niet vreselijk moeilijk om de foto te maken, we zijn rustig aan de voet van dijk gaan zitten. Ik heb meteen wat foto’s gemaakt om het tafereel op zich niet te missen. Daarna zijn we gebleven om de mooiste lichtinval af te wachten. Ik had trouwens geen statief bij me en heb toen de schouder van mijn vrouw maar gebruikt.”
“De lage winterzon zorgde voor een prachtig strijklicht, iets wat geen toneelbelichter had kunnen verbeteren. De foto is ook niet bijgekleurd, zoals een aantal mensen dacht. Het is gewoon het lage zonlicht dat de plevieren wat oranjeachtig doet oplichten. Het stille weer op die middag zorgde voor de weerspiegeling. Kortom: alles viel op z’n plek die middag!”
“Ik heb eigenlijk niets speciaals met goudplevieren, het hadden ook kanoeten kunnen zijn of bonte strandlopers. De omstandigheden dicteerden hier het resultaat, en niet zozeer de soort. Ik heb wel een passie voor de natuur in het algemeen en voor vogels in het bijzonder; anders maak je dit soort plaatjes ook niet.”
“Ik ben al jaren een enthousiaste vogelaar, het serieus fotograferen van vogels is er recent bij gekomen. Ik zie dat als verdere verdieping van m’n toch al geweldige hobby. Ben door mijn enthousiasime voor natuur en vogels ook al jaren als vrijwilliger aan de slag voor Landschap Noord-Holland, als excursieleider en vogelteller. En ben ook al meer dan twintig jaar lid van Vogelbescherming, maar dat spreekt voor zich, zou ik bijna zeggen.”
Een bekende opvoedkundige zei dat opvoeden een kwestie is van liefde, geduld en wijsheid. Dat geldt volgens mij ook voor vogels fotograferen. Je moet er een bepaalde bevlogenheid voor hebben.
“Een bekende opvoedkundige zei dat opvoeden een kwestie is van liefde, geduld en wijsheid. Dat geldt volgens mij ook voor vogels fotograferen. Je moet er een bepaalde bevlogenheid voor hebben, natuurlijk veel geduld en weten waar en wanneer je wat kunt fotograferen; maar die bevlogenheid is het belangrijkste, de rest komt dan vanzelf. Ik zou daarnaast iedereen die zich serieuzer met (natuur-)fotografie wil bezighouden, aanraden om een cursus te volgen bij een professionele fotograaf. Met een moderne digitale camera kun je zo ontzettend veel doen en tijdens zo’n cursus leer je je camera goed kennen. Met als resultaat dat jij in het vervolg de foto’s maakt, en niet de camera!”
Ga voor meer vogelfoto's van Gerard Bos naar zijn Vroege Vogels fotogalerij
Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!