Geplaatst op 28 september 2021
In elke stad vinden talloze bouwprojecten plaats, van klein tot groot en van nieuwbouw en renovatie tot herontwikkeling en transformatie. Bij veel projecten staan duurzaamheid en energieverbruik al centraal, maar het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat er ook rekening wordt gehouden met de natuur.
Goed stedelijk groen is goed voor mens én dier. Het zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Zo komen steden en dorpen pas écht tot leven.
Om aandacht te vragen voor natuurinclusief bouwen en goede voorbeelden in het zonnetje te zetten, reiken Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen uit. Dit gebeurt in samenwerking met provincie Noord-Brabant, naast een landelijke prijs is er daarom ook een Brabantse prijswinnaar.
In totaal werden 18 projecten ingediend, allen van hoog niveau. De projecten zijn beoordeeld door een onafhankelijke professionele jury bestaande uit: Eddy Nieuwstraten, Raad van Toezicht Vogelberscherming Nederland, Nico Tillie, Hoofd Urban Ecology & Ecocities Lab, Faculteit Bouwkunde, TU Delft en de vorige winnares van de Award: Nina Ravestein, oprichter PAD Landscape.
Uit alle inzendingen heeft de jury 8 genomineerden aangewezen:
Op donderdag 7 oktober zal de jury de prijswinnaars bekend maken in een uitzending van het KAN Café van het Platform Klimaatadaptief Bouwen mét de Natuur. De Award werd in 2019 gewonnen door Nina Ravestein, met het conceptplan voor een natuurvriendelijke woonomgeving van 205 woningen.
Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.
Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op