Geplaatst op 14 mei 2020
“Ik hou niet zo van drukte, net als de vogels, dus fotograferen doe ik het liefst zo vroeg mogelijk. Deze foto heb ik gemaakt op Texel in de kop van het eiland. In het voorjaar rijd ik altijd even langs een bloemenveld en deze keer stonden er geen tulpen, maar keizerskronen. Er waren vooral veel veldleeuweriken, maar ineens ging deze gele kwikstaart - heel kort maar wel dichtbij - op een keizerskroon voor me zitten. Ik kon precies één keer afdrukken, maar het was gelijk goed. Meestal heb ik tientallen pogingen nodig, dus ik had geluk.”
“Gele kwikstaarten hebben een mooie kleur en gaan ook nog regelmatig op fleurige bloemen zitten, daarom fotografeer ik ze graag. De kleurcontrasten zijn vaak mooi. Ik wil foto’s graag goed krijgen zonder ze aan te passen in een programma. Dat is wel een uitdaging. Gele kwikstaarten zijn verder op hun hoede, maar niet erg schuw, dus ze zijn meestal niet gelijk gevlogen en geven mij even de tijd.”
“Vroeger was mijn favoriet de scholekster. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik vind dat mooie contrastrijke vogels en erg grappig in hun doen en laten. Nu ik sinds een aantal jaren beter naar vogels kijk, vind ik er steeds meer mooi en slim. Uilen zou ik graag vaker fotograferen, maar ik kom ze weinig tegen. Mijn vrouw en dochtertje zijn dan weer dol op flamingo’s. Ons bedrijf sponsort de flamingo’s in Diergaarde Blijdorp, maar er gaat toch niks boven een flamingo in het wild op Texel.”
“Ik moet zeggen dat iedere keer als ik iets spot dat voor mij bijzonder is, ik dat toch weer het mooist vind. Zo weet ik nog goed dat ik voor het eerst een roze spreeuw, zomertortel of steltkluut zag.”
“Ik ben niet zo’n twitcher, met tientallen naar een zeldzame vogel turen is niet mijn ding. Ik wilde de grote trap wel zien, maar ik ging pas weken later kijken toen er niemand meer was. In alle rust of met een vriend of expert op zoek naar vogels vind ik het leukst.”
“Maar, toen ik hoorde dat de hop - die ik nooit had gezien - op Texel was, heb ik toch gezocht. Er waren veel vogelaars naar hem op zoek, dus pas ’s avonds toen het rustig was keek ik rond tijdens het vuilnis wegbrengen. En toen zag ik hem in mijn ooghoeken wegvliegen, zo bij ons de tuin in! Ik heb gelijk mijn camera gepakt en hem mooi kunnen vastleggen. Helaas was daarna mijn batterij leeg en had ik geen oplader. Enorm jammer, want hij heeft nog heel de avond bij de buren gezeten. Dat was een wow-momentje, maar ik heb wel gelijk een tweede batterij besteld!”
“Mijn opa leerde me hoe alle balkjes moesten staan op mijn oude Pentax spiegelreflex camera om een foto te maken. Ik stelde hem helemaal handmatig in. In die tijd was het een stuk lastiger om een goede vogelfoto te maken. Ik was helemaal weg van het fotograferen van dierentuindieren. Met meer tijd in de natuur doorbrengen, kwam ook de uitdaging om goede foto’s te maken van vogels. Ik word steeds kieskeuriger en ben niet snel tevreden.”
Wat mij heeft geholpen, is om kort van een goede fotograaf te horen waar je op moet letten qua instellingen. Als je dat een beetje weet, dan kan je aan de slag en moet je gewoon veel oefenen in de natuur of in de tuin.
“Als ik moet kiezen tussen een mooie foto of een bijzondere vogel, dan ga ik 100% voor de foto. Maar een mooie foto van een bijzondere vogel is natuurlijk helemaal geweldig, zoals die van de hop. Ik herken vogels in het veld steeds gemakkelijker, helaas nog niet allemaal aan hun geluid. Maar ik hoor wel steeds vaker of het iets niet-alledaags is. Mensen in mijn omgeving denken dat ik veel van vogels weet, maar dat valt in het niet bij de echte vogelaars in Nederland die alles herkennen al vliegt het maar voorbij. Dat vind ik knap.”
“Dus afgelopen weekend met de Texel Big Day Home Edition was ik enigszins gehandicapt door mijn gebrek aan kennis en wilde ik vooral veel foto’s maken. Al met al kwam ik toch tot ruim 80 soorten! En dat onder de rook van Rotterdam.”
“Wat mij heeft geholpen, is om kort van een goede fotograaf te horen waar je op moet letten qua instellingen. Als je dat een beetje weet, dan kan je aan de slag en moet je gewoon veel oefenen in de natuur of in de tuin. Soms mis ik wel eens een goede foto, omdat ik niet snel genoeg ben. Maar hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.”
“Goede apparatuur werkt ook altijd mee. Ik ben begonnen met goede gebruikte apparatuur en niet lang geleden heb ik pas een nieuwe camera gekocht (daarmee heb ik ook deze foto gemaakt). Beter goed gebruikt, dan middelmatig nieuw zeg ik altijd. En wat ik steeds vaker doe, is in mijn eigen local patch dezelfde rondjes lopen, al is het maar iedere week een uurtje. Je ziet dan precies waar de soorten vogels zich ophouden, waardoor ik ze kan terugvinden, zoals de blauwborsten, roodborsttapuiten, gekraagde roodstaarten, matkoppen en natuurlijk de gele kwikstaarten. Dat geeft meer tijd voor een goede foto.”
Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.
Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.