Navigatie overslaan
Fuut / Jan Koeckhoven Fotogalerij Alle berichten

Foto van de maand: fuut met kleintjes

Geplaatst op 17 juni 2024

Deze foto van een fuut met twee jongen op de rug die afwacht wat haar partner aan eten opduikt is de Foto van de maand van afgelopen mei. Jan Koeckhoven maakte 'm thuis in de tuin terwijl hij op zijn buik op de steiger lag om niet teveel op te vallen. "Het kleine fuutje kijkt voorover in het water, ik kan er nog steeds van genieten. Het zijn toch vaak de kleine dingen die het doen. Zo gewoon, zo mooi."

Heb je iets speciaals met futen?

"Futen vind ik sierlijke kleurrijke vogels, hun balts is geweldig om te zien, het zijn vriendelijke vogels, niet agressief en ik kijk graag naar wat ze vangen in de sloot."

Fuut met jongen / Jan Koeckhoven Fotogalerij Fuut met jongen / Jan Koeckhoven Fotogalerij

Hoe is je foto met de moederfuut tot stand gekomen?

"Ik woon in een paradijs, het buitengebied van het Groene Hart waarbij onze tuin aan een sloot met weilanden grenst. Futen zijn hier het hele jaar aanwezig en broeden met enkele paartjes bij ons in de buurt. Ik kijk naar het foerageren omdat ik het spannend vind wat ze boven water halen. En als ik terugkijk naar de foto’s van de afgelopen jaren dan hebben ze flink wat vissoorten gevangen. Kleine modderkruiper, rietvoorn, blankvoorn, baars. En niet te vergeten: de rode Amerikaanse rivierkreeften. Zo slim als de futen zijn, kennelijk leergeld betaald, slopen ze eerst de scharen van de kreeft alvorens de kreeft te verorberen."

"De foto van de fuut met de kleintjes is thuis in de tuin genomen terwijl ik op mijn buik op de steiger lag om niet teveel op te vallen. De fuut met de kleintjes blijft aandoenlijk om te zien, van veraf hoor je ze al aankomen. Rustig afwachten aan de slootkant totdat ze binnen redelijk bereik van mijn lens komen. Liefst fotografeer ik ze kort boven de waterlijn zodat ik oog in oog ben met de futen. Niet al te opzichtig aanwezig, anders keren ze om. Het kleine fuutje kijkt voorover in het water, ik kan er nog steeds van genieten. Het zijn toch vaak de kleine dingen die het doen. Zo gewoon, zo mooi."

Fuut met kreeft / Jan Koeckhoven Fotogalerij Fuut met kreeft / Jan Koeckhoven Fotogalerij
Fuut / Jan Koeckhoven Fotogalerij Fuut / Jan Koeckhoven Fotogalerij

Hoe is je vogelliefde ontstaan?

"Mijn interesse in vogels begon op jonge leeftijd als kind, waar ik de mussen in de dakgoot hoorde kwetteren en in de tuin een zandbad zag nemen. Uiteindelijk ben ik pas vanaf mijn 40e serieus gaan vogelen. En zoals ik ben, alles met een flinke drive en fanatiek. Ik werd lid van een vogelwerkgroep waar ik al vrij snel in het bestuur terecht kwam. Excursies organiseren, dagtochten, vogelweekenden en met een groep op pad gaan. De kunst was om jaarrond de specifieke soorten waar te nemen die zo kenmerkend zijn voor dat gebied. Ik vind het een uitdaging om die specifieke soorten te vinden en met elkaar te delen. Een compleet programma samenstellen, gezelligheid, een hapje en drankje, lijsten en terugblikken op de waarnemingen. In die periode heb ik veel geleerd, vooral de vogelgeluiden van oudgedienden, want horen is vaak ook lokaliseren en zien. Vogelgeluiden intrigeren me bijzonder en zijn een belangrijke bron van welness voor mij."

"Al snel volgden buitenlandse vogelreizen. Vele duizenden vogelsoorten heb ik gezien en ik kom vaak terug in dezelfde biotopen met voorkeur voor de zee. Na mijn periode bij de vogelwerkgroep heb ik voor  Natuurmonumenten een aantal jaren excursies gegeven, o.a. op de Nieuwkoopse plassen. Prachtige vaartochten heb ik daar mogen maken. Als je bezoekers leuke soorten kan laten waarnemen en ze ziet genieten geeft dat voldoening. De laatste jaren ligt de nadruk op fotograferen van vogels of wat ik verder voor leuks voor de lens krijg. Op pad met de camera in plaats van met de telescoop. Ik heb nu meer tijd dan ooit om daarmee bezig te zijn, tenslotte is een vogelaar nooit klaar."

Hoe ben je begonnen met vogelfotografie?

"Fotograferen doe ik een kleine tien jaar denk ik. Jaren heb ik gefotografeerd met een Panasonic Lumix Fz met opeenvolgende varianten. Compacte en lichte camera’s met veel mogelijkheden. Langzaamaan ben ik overgestapt naar een Canon spiegelloze camera met een lange lens. Voorzichtig begonnen met occasion apparatuur en na een tijdje ingeruild voor verbeterde versies. Ik fotografeer nu met een Canon R5 en 100-500 mm lens. Een geavanceerde camera, niet eenvoudig, op de autofocus na stel ik alles met de hand in zodat ik met licht kan spelen zoals ik de foto hebben wil. Het doel van het fotograferen is voor mij de unieke natuurmomenten vast te leggen. Met een mooi resultaat blijft dat voldoening geven als ik daar later op terugkijk. Thuis sta ik bijna dagelijks een uurtje met de camera vanuit de tuin te scannen waar ik door de jaren heen zo’n kleine 150 vogelsoorten heb waargenomen. Leuke gebiedseigen soorten zoals zwarte stern, lepelaar, purperreiger, vele soorten roofvogels en de futen natuurlijk."

Purperreiger / Jan Koeckhoven Fotogalerij Purperreiger / Jan Koeckhoven Fotogalerij
Kwak / Jan Koeckhoven Fotogalerij Kwak / Jan Koeckhoven Fotogalerij

Fotografeer je alleen vogels?

"Dieren in zijn algemeenheid vind ik leuk en spannend, vlinders, libellen maar ook zoogdieren. En op zee de dolfijnen en wat er verder zwemt. Het zijn soms ook momentopnamen. Vorig jaar trof ik een vos die een muskusrat ving. Zie foto van de maand juli op de website van Natuurmonumenten. Een verhaal op zich!"

"Een uitzonderlijke en unieke natuurbeleving zo vlak bij huis. Vele mooie beelden heb ik daar van gemaakt en daar geniet ik nog steeds van. En onlangs in Drenthe een vos die een kuiken van een kraanvogel wilde grijpen. Niks bestaat niet, in de natuur er is altijd wat, je moet het alleen even zien."

Heb je een favoriete vogel?

"Mijn favoriete vogel is gerelateerd aan plaatsen waar ik graag kom op het water, langs de kust en op zee. Een waterspreeuw vind ik helemaal geweldig. Pijlstormvogels zijn mijn grote favorieten. Het is zo spannend op zee en die vogels keilen prachtig op de golven. Jaarlijks ben ik voor korte of lange tijd wel ergens in Europa of daarbuiten op zee om te fotograferen. Zoals albatrossen bij de Galapagoseilanden, (grote) pijlstormvogels en stormvogels op de Atlantische Oceaan. Jan-van-genten, meeuwen en jagers op de Noordzee, enz."

Grote pijlstormvogel / Jan Koeckhoven Grote pijlstormvogel / Jan Koeckhoven

Wat is je meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

"Ik denk dat ik wel een boek zou kunnen schrijven zoveel mooie momenten heb ik in de natuur meegemaakt. Was het de aalscholver in gevecht op de Noordzee met zijn te grote vis? Was het de jonge havik met zijn prooi die recht op me af kwam en door onze tuin scheerde? Was het de juveniele kwak op die regenachtige zondag die even in onze tuin kwam zitten? Was het de kraanvogel in Drenthe die een vos van zich af moest schudden? Was dat het goudhaantje op de pier van IJmuiden die op mijn apparatuur ging zitten? Was het de duponts leeuwerik die zo geniepig in beeld kwam in Spanje? Was het op het Galapagos eiland Espanola de nazca nooby die voor me neus een ei legde? Of was het de draaihals in Portugal die op ons tuinpad verscheen?"

"Deze meest recente ervaring zal ik omschrijven. In de winter periode gaan mijn vrouw en ik vaak naar een plek waar we in de natuur een huis of appartement huren. Afgelopen winter was dat in Portugal aan de kust. Omdat ik een vroege vogel ben en al in de ochtendschemer bij het raam zat hoorde ik in de verte een draaihals. Waarom zit dat beest daar en niet hier dacht ik nog. Wat een waanzinnig mooi geluid maakt die vogel. De draaihals liet zich alleen in het vroege ochtendlicht kortstondig horen. De dagen daarna hetzelfde verhaal met het verschil dat de vogel steeds dichterbij te horen was. Op een zekere dag hoorde ik de vogel vlak bij ons huisje maar de vogel was niet te zien."

"De dag erna hoorde ik de vogel toch wel erg dichtbij. Onze ramen waren voorzien van vaste horren, op de voordeur na, waardoor het zicht enigszins beperkt werd. Ik stond met camera en telelens bij het aanrecht en had alleen wat zicht door de voordeur waar geen hor in zat terwijl het langzaam licht begon te worden. De vogel liet zich goed horen en moest wel in de tuin zijn dacht ik. Het stenen pad naar de voordeur liep in een bocht en aan het eind van de bocht zag ik een glimp van de vogel. Dat duurde wel even dat ik alleen maar zijn kop in beeld had. Even doorlopen graag, het pad volgen dacht ik nog. Spannend en zo kwam de draaihals aan de rand van het pad naderbij totdat deze volledig in beeld kwam. Nou ja volledig met af en toe een blad ervoor van een plant. Wat een beleving, ik stond nog steeds bij het aanrecht met de camera en kon onmogelijk de vogel verstoren."

"Het zijn geen wonderschone beelden geworden vanuit die positie met het beperkte licht maar de beleving was er niet minder om. De dagen daarna heb ik de draaihals niet meer waargenomen, waarschijnlijk verder op trek langs de kust. Prachtig toch."

Draaihals / Jan Koeckhoven Draaihals / Jan Koeckhoven
Draaihals / Jan Koeckhoven Draaihals / Jan Koeckhoven

Heb je een goede tip om vogels te fotograferen?

"Al denk je een gouden camera te hebben, geen geduld of enig benul van het vogelgedrag of werking van de camera dan blijkt de camera toch van blik te zijn. Houd afstand, val niet op, laat het dier in zijn waarde, ken het gedrag van de vogel en neem je tijd voor het juiste moment. Heb altijd respect voor de vogel dat is de belangrijkste voorwaarde en gaat boven alles."

Jan Koeckhoven Jan Koeckhoven

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop