Geplaatst op 9 september 2019
“Aangemoedigd door een collega-vogelaar die patrijzen had gezien, ging ik enkele weken geleden op weg. Ik had het vaste voornemen het grensgebied tussen het Limburgse Echt en het Duitse Selfkant intensief af te speuren om ze ook weer eens te zien en zo mogelijk te fotograferen. En wat schetst mijn verbazing: ik ontwaarde hun kopjes al met het blote oog vanuit de auto in het eerste stoppelveld langs de weg!”
“Schuw waren ze niet. Ze zaten zo'n 25 meter van de weg, dichtbij een maïsveld en lieten zich goed fotograferen. Zelfs passerende fietsers konden hun rust niet verstoren. De groep bestond uit een ouderkoppel en acht kuikens. Vader patrijs stond praktisch de hele tijd hoog opgericht en hield de omgeving in de gaten. Diezelfde middag heb ik op een andere akker nóg een troepje gezien.”
“Patrijzen stonden al een hele poos op mijn verlanglijstje. Ik kende ze uit mijn jeugd. Toen zag ik ze uit bijna iedere pas gemaaide graanakker wegvluchten als ik er vliegerde of tussen de opgezette korenschoven speelde.”
“Ik had de hoop al bijna opgegeven, want veel dieren zijn zo goed als verdwenen uit het gebied. Volgens mij is dat niet zozeer aan de jacht te wijten, maar vooral aan de ‘moderne’ manier van werken van veel plaatselijke akkerbouwers. Het overvloedige gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen na het oogsten slaat de akkers compleet ‘dood’. Geen ree, fazant of patrijs is er nog te zien. Alleen heel af en toe een haas die de indruk maakt dat hij zich op de kale vlakte verre van gelukkig voelt.”
“De laatste jaren ondernemen beheerders en boeren gelukkig pogingen om weer wat leven in het gebied te krijgen. Tussen de gebruikelijke maïs-, aardappel- en tarwevelden zie je steeds meer akkertjes met gemengde gewassen, waartussen zelfs de traditionele veldbloemen welig tieren. Een paar hectaren verspreid over het gebied zijn zelfs met wilde plantenmengsels ingezaaid. De meeste boeren ontzien daarbij de randen van hun akkers.”
“Die akkerranden en gemengde gewassen hebben resultaat, want op zonnige dagen zijn er deze zomer weer volop kleine zangvogels en vlinders, waaronder zelfs af en toe een koninginnenpage. Ook buizerds en torenvalken zijn in behoorlijke aantallen te zien, wat wijst op heel wat muizen in het gebied. De laatste jaren bezoeken mijn vrouw en ik samen ook vooral natuurgebieden in Nederland, waar door het uitstekende beheer gelukkig steeds meer te zien is. En nu dus de kers op de taart: de patrijs.“
“Ik kan zo ontzettend genieten van alle vogels. Wat denk je van een flinke wolk putters die zich op een veldje uitgebloeide zonnebloemen stort en alle mogelijke capriolen uithaalt om de pitten uit de bloemen te plukken. En in mijn achtertuin heb ik bij een kleine vijver een eenpersoons fotohut gebouwd, waar ik van heel gewone soorten de leukste plaatjes schiet. Dat kan ik iedereen aanraden.”
Stuur uw mooiste vogelfoto in voor een plek in onze vogelfotogalerij! Elke maand kiest Vogelbescherming er één als foto van de maand. Dank u wel!
Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over akkervogels.
Lees hier alles over het internationale PARTRIDGE project. Bloemenblokken, keverbanken en patrijzenhagen zorgen ervoor dat akkervogels zoals de patrijs niet uitsterven in Europa.