Door
Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 10 mei 2023
Naam: Tom de Boer
Leeftijd: 33 jaar
In Ledenraad sinds: 2019
Beroep: Ecologisch adviseur
“Wanneer ik me verdiep in de ene of de andere vogelsoort blijkt elke soort zijn eigen verhaal te hebben. Vaak gaan die verhalen ook over verstoring, bedreiging en bescherming. Neem bijvoorbeeld de ooievaar, die in de jaren ‘70 in Nederland nagenoeg verdwenen was als broedvogel. Door intensieve kennisvergaring over en bescherming van deze soort is de ooievaar nu weer bijna overal te zien in Nederland.”
“Eenzelfde verhaal geldt voor de buizerd, die last had van het vele pesticidengebruik in de Europese landbouw en daardoor vaak het loodje legde tot aan de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Zonder vogelbeschermers was de relatie tussen pesticiden en roofvogelsterfte misschien nooit aan het licht gekomen en hadden we nu niet kunnen genieten van de 11.500-20.000 buizerd-broedparen in Nederland. Deze succesverhalen tonen aan dat vogelbescherming helpt om mensen en vogels te laten samenleven, en daar zet ik mij heel graag voor in.”
“Eerlijk gezegd heb ik veel mooie vogelervaringen; het is lastig om daar één van te kiezen. Laat ik daarom het meest recente voorbeeld noemen, van tijdens mijn reis naar Nieuw-Zeeland. Op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland broedt de zuidelijke koningsalbatros; het merendeel op eilanden, maar ook op het vasteland. Op het vasteland is een onderzoekscentrum opgericht met als doel de albatrossen die daar broeden te onderzoeken en te beschermen. Zij doen dit door tegen betaling mensen de albatrossen te laten zien - op gepaste afstand, achter glas – en ze uitleg te geven over hun werk. Het was geweldig om deze giganten op hun nesten te zien zitten en verhalen over deze bijzondere vogelsoort te horen, en tegelijkertijd financieel bij te dragen aan hun bescherming.”
“De Ledenraad is een belangrijk orgaan binnen Vogelbescherming en heeft echt wat te vertellen. Ik vind het mooi om te zien hoe Vogelbescherming steeds populairder en het Ledenbestand steeds diverser wordt. Dat brengt met zich mee dat Vogelbescherming weloverwogen beslissingen moet blijven nemen over de koers die ze aanhoudt en zorgvuldig moet bepalen op welke terreinen zij impact wil maken. Mijn interesses voor strategisch denken en natuurbescherming komen dan ook samen in mijn positie in de Ledenraad. Ik vind het fantastisch om samen met andere raadsleden en medewerkers van de Vogelbescherming de koers te bepalen en bij te sturen als dat nodig is.”
“Mijn ervaring is dat Vogelbescherming luistert naar de inbreng van de Ledenraadsleden. Bovendien worden steeds vaker ingewikkelde vraagstukken aan de Ledenraad voorgelegd om daarover te adviseren. Neem bijvoorbeeld het kattenstandpunt dat Vogelbescherming vorig jaar op haar website geplaatst heeft. Vooraf werd er flink getwijfeld of de kattenliefhebbers onder de leden dit wel zouden pikken. Na uitgebreide bespreking binnen de Ledenraad was men het erover eens dat ondanks de liefde van sommigen voor hun katten, dat dit niet ten koste moet gaan van vogellevens. Op deze manier werd het standpunt genuanceerd en aangescherpt en kon Vogelbescherming met een gerust hart overgaan tot publicatie. Door te stemmen bepaal je wie er direct feedback mag geven op het werk van Vogelbescherming. En zo kan jouw stem beslissend zijn in de koers die Vogelbescherming zal varen in de toekomst.”
Elke lente kunnen de leden van Vogelbescherming hun vertegenwoordigers kiezen voor de Ledenraad. Herkiesbare leden kunnen herkozen worden en nieuwe leden gekozen. Bent u lid? Dan kunt u hier stemmen. Met uw stem geeft u de Ledenraad mandaat om u te vertegenwoordigen.
Ontvang gratis vijf keer per jaar leuke informatie over vogels in je tuin en daarbuiten. Met o.a. filmpjes en tips voor de tuin, tips om vogels te herkennen, aanbiedingen en acties.
Neem voor de beste aanbiedingen op vogelgebied een kijkje in onze webshop. Van metalbird tot mok, van kinderboek tot kijker. Leden krijgen veel extra voordeel.