Door
Marieke Dijksman
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 13 maart 2018
De blauwborst is in het voorjaar allesbehalve schuw en zingt graag vanaf een opvallende zangpost. Bijvoorbeeld vanuit het topje van een wilg, struik of riethalm. Hij verraadt zich met zijn opvallende lied en af en toe maakt hij vanaf zijn uitkijkpost zelfs een korte zangvlucht. De blauwborst heeft een gevarieerde, heldere en krachtige zang, die weliswaar aarzelend begint maar al gauw overgaat in een waterval van tonen die op zelfvertrouwen duidt.
Het afgelopen halfjaar verbleef de blauwborst op het Iberisch Schiereiland en in West-Afrika. Vanaf maart tot in september blijft hij in West en Noord-Europa. De eerste ontmoeting met een blauwborst blijft je voor altijd op het netvlies gegrift. Wat opvalt zijn de blauwe borst, keel en kin met een witte vlek in het midden. Echt korenbloemblauw met, afhankelijk van de lichtval, ook staalblauw en indigotinten. Aan de onderzijde van de blauwe borst lopen drie banden van zwart-wit en vosbruin. Spreidt een blauwborst zijn staart dan word je ook nog eens verrast door opvallende oranjebruine strepen met zwarte band. Kortom: een lust voor het oog.
Is het je geluksdag, dan zie een blauwborst met een oranje 'ster' op de blauwe borst in plaats van een witte. Deze blauwborst is een zeldzame doortrekker uit vooral Scandinavië (zie foto bovenaan).
Wie de komende weken in de vroege ochtend buiten op zoek gaat heeft een goede kans om de blauwborst te horen én te zien. De opvallende kobaltblauwe borst zie je al van ver. Bovendien gaat het (gelukkig!) goed met de blauwborst. Ze hebben de afgelopen decennia, sinds de jaren ’70, in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Blauwborsten zijn riet- en moerasvogels. Zij zijn vooral in hun nopjes in ruige gebieden, zoals de Oostvaardersplassen, Biesbosch en Lauwersmeer. Gebieden waar de laatste jaren hard aan de natuur is gewerkt. Maar ook oudere baggerdepots, verruigde terreinen en duinvalleien met kruipwilg zijn geschikte leefgebieden. Er broeden inmiddels tussen de 12.000 en 15.000 paartjes in Nederland.
Woont u in de buurt van Amsterdam? Dan vindt u ze gemakkelijk terug in het Diemerpark, waar u ook, later in het seizoen, nachtegaal, snor, spotvogel en bosrietzanger aantreft.
Heeft de blauwborst eenmaal een partner gevonden en zijn ze begonnen aan huisje-boompje-beestje, dan leidt hij een teruggetrokken leven. Kortom, wie een blauwborst wil zien en horen kan het best de komende weken zijn slag slaan. Later in het broedseizoen volgt er nog wel een kleinere tweede zangpiek, omdat vlak na uitvliegen van de jongen van het eerste legsel de mannetjes een opleving krijgen.
In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.
Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.