Geplaatst op 17 september 2014
De ortolaan wordt in Frankrijk als delicatesse beschouwd. Het bereiden en eten is een heel ritueel: de vogel wordt in een klein donker doosje met voer opgesloten zodat hij zichzelf vet mest. Dan wordt de ortolaan levend verdronken in Armagnac en geroosterd; vervolgens dient het beestje in één keer met huid en haar te worden verorberd. De illegale jacht op de soort is lucratief: de prijzen kunnen oplopen tot € 150 per vogeltje.
Hoewel Frankrijk in 2013 door de Europese Commissie op de vingers is getikt en gewaarschuwd is om op te treden tegen de stroperij, treden de autoriteiten in de praktijk niet of nauwelijks op. Een paar Franse topkoks willen zelfs weer ortolaan kunnen serveren. BirdLife Partner LPO is een campagne begonnen om de autoriteiten strenger te laten optreden tegen het stropen. Vogelbescherming Nederland ondersteunt de campagne van de Franse Partner van harte.
De ortolaan is in Europa een zomervogel en overwintert in Afrika ten zuiden van de Sahara. De vogels die in zuidwest-Frankrijk worden gevangen hebben gebroed in het noorden van Europa en zijn onderweg naar Afrika. In Europa is de soort met meer dan 84% achteruit gegaan in dertig jaar tijd. In Nederland is de soort als broedvogel uitgestorven als gevolg van de intensivering van de landbouw.