Geplaatst op 20 juli 2015
Je hoort het vaak: in Nederland is geen belangrijke of echte natuur te vinden. We hebben een paar polders en wat parkjes, en daarmee houdt het wel op wat natuur betreft. Voor echt belangrijke natuur moet je naar het buitenland: het Amazone-gebied, het Great Barrier Reef of de natuurparken in Noord-Amerika. Dat is pas belangrijk en uniek, daarvoor hoef je niet in Nederland te zijn.
Niet is minder waar! Elk jaar komen miljoenen vogels naar het Waddengebied. Meer dan 10.000 plant- en diersoorten zijn van de Wadden afhankelijk. De Waddenzee is uniek, de natuur in de Waddenzee is uniek… Nergens op de wereld vind je een soortgelijk gebied. Niet voor niets is het Waddenzeegebied officieel werelderfgoed. Nederland heeft dus een belangrijke internationale taak: het beschermen van de Waddenzee.
Natuur en natuurbescherming zouden alleen maar geld kosten. Hierover kunnen we kort zijn. Dit is niet waar. Natuur en natuurbescherming zijn juist goed voor de economie. Zo hebben de Vogel- en Habitatrichtlijnen van de EU, de basis onder de Europese natuurbescherming, voor de economie een belangrijke toegevoegde waarde, omdat ze dezelfde spelregels voor het zakenleven in Europa garanderen én omdat de natuurgebieden bezoekers en toeristen aantrekken. De economische winst van het Natura 2000-netwerk wordt ingeschat op zo’n 200 tot 300 miljard euro per jaar.
Natuur en natuurbescherming zetten Nederland op slot. Dat is vaak het verhaal, maar is het echt zo? Nee, ook op dit punt blijkt de werkelijkheid anders te liggen. De Vogel- en Habitatrichtlijn stimuleren juist duurzaam en natuurvriendelijke gebruik. Niet voor niets zijn natuurgebieden in Nederland toegankelijk voor recreatie, maar ook voor andere vormen van duurzaam gebruik. Bescherming van natuur zet Nederland niet op slot, maar zorgt ervoor dat we er blijvend van kunnen blijven genieten.
Overtuigd?
Breng dan je stem uit voor het behoud van goede Europese regels om natuur te beschermen.