Geplaatst op 30 januari 2024
Vooral in de grote steden zijn veel huismussen verdwenen. De laatste jaren lijkt die achteruitgang gelukkig gestopt. Natuurinclusief bouwen krijgt steeds meer aandacht en het aanbieden van nestgelegenheden in steden lijkt zijn vruchten af te werpen. Maar dat alleen is niet genoeg voor de huismus. De hoeveelheid groen in steden neemt nog steeds af. Wil het herstel van de huismus doorzetten, dan moet dat veranderen.
In het Jaar van de Huismus kan iedereen meedoen om de kennis over deze gezellige soort te vergroten. Hoe meer we weten, hoe beter we de huismus kunnen beschermen. Onderzoek vormt een belangrijk onderdeel van het Jaar van de Huismus.
Sovon zal verschillende onderzoeken uitvoeren, onder andere naar het broedsucces van de huismus. Ook wil Vogelbescherming zowel particulieren als bouwprofessionals aanzetten om bij de inrichting van de tuinen en het (ver)bouwen van de huizen rekening te houden met de huismus.
Het Jaar van de Huismus is een initiatief van Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met het Vogeltrekstation en huismusonderzoeker René Oosterhuis.
Trek jij je het lot van de huismus ook aan? Kies dan voor meer huismussen met je gift.
In deze speciale online les maak je kennis met de huismus. Je leert over herkenning, broedgedrag, leefwijze en leefgebied en over wat hij graag eet. Niet alleen dat, maar je krijgt ook tips om van jouw tuin of balkon een paradijsje te maken voor de huismus.
De les kost €2,50. Wil je weten wat je leert? Kijk dan hier
Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op
In deze les maak je kennis met de huismus. Je leert over herkenning, broedgedrag, leefwijze en leefgebied en over wat hij graag eet. Je krijgt ook tips om van jouw tuin of balkon een paradijsje te maken voor de huismus. De les kost €2,50.