Door
Martin Hierck
Medewerker Vogelbescherming
Geplaatst op 1 maart 2024
Grof vuil en zand kun je het beste eerst voorzichtig weghalen met een zacht kwastje of blaaskwast. Zelf blazen kan natuurlijk ook. Een goede verrekijker is waterdicht. Controleer dit in de handleiding of bij de winkel waar je deze hebt gekocht, vaak aangeduid met ‘Waterproof’. Bij extreem veel vuil zoals zand, kun je de kijker afspoelen onder de kraan. Dep het overtollige water met een zachte doek er af en laat de kijker erna rustig drogen, maar niet op de verwarming.
Probeer altijd de regenkap op de verrekijker te houden als je 'm niet gebruikt en het niet regent, ter bescherming van stoten of vallen.
Neem altijd een schoonmaaksetje mee voor je verrekijker. Zo’n setje bevat in elk geval een (blaas-) kwastje, schoonmaakvloeistof en een lens- of brillendoekje van microvezel.
Bij de meeste kijkers kunnen tegenwoordig de eye cups van de oculairen worden gedraaid. In dat geval is het reinigen van de oculair lenzen ook een stuk makkelijker. Informeer bij je winkel of de eye cups vervangen kunnen worden, dat is meestal gratis.
Maak de lenzen schoon met een brillendoekje of microvezel lensdoekje; niet met papieren zakdoekjes, goedkope schoonmaakdoekjes of keukenpapier, want die schuren de beschermende coatings van het glas.
Gebruik eventueel schoonmaakvloeistof (of brillenvloeistof), maar niet teveel. Spuit dit eerst op het doekje en maak dan de lenzen met het doekje pas schoon. Overtollige vloeistof kan ongewenst in kiertjes en randjes terecht komen, wat lastig weg te krijgen is en waar stof in gaat vastzitten.
Een speciale Lenspen kan helpen bij schoonmaken van (vette) vingerafdrukken op de lenzen. Deze bevat een zachte, afgeronde kant van koolstof waarmee je de lenzen kunt schoonmaken. Let op: controleer de Lenspen eerst op aanwezige stof en gruis om krassen te voorkomen.
Laat je kijker niet (te lang) in de zon liggen, bijvoorbeeld in de auto. De zon kan de kunststof behuizing (‘mantel’) aan de buitenkant beschadigen. Ook kan hierdoor de kijker krimpen en / of uitzetten, waardoor deze scheel kan worden.
Oudere verrekijkers hebben vaak een smal, lederen draagriempje dat in de jaren is verweerd of versleten. Dat draagt niet zo prettig. Een goede comfortabele draagriem heb je al voor een paar tientjes en is simpel te vervangen. Jouw kijker voelt dan weer als herboren!
Gebruik een goede draagtas / etui als je de kijker thuis laat. Dan blijft je kijker beschermd tegen vallen en stoten en bovendien droog. Bij een goede kijker wordt een draagtas gratis meegeleverd, maar je kunt deze ook altijd los aanschaffen.
Laat jouw verrekijker GRATIS eens grondig checken door het Service Team van Vogelbescherming in onze winkel. Veel kleine reparaties kunnen direct of binnen een paar dagen worden verholpen tegen geringe kosten. Tevens ontvang je een goed onderhoudsadvies. Mocht je kijker of telescoop niet direct reparabel zijn dan schakelen we onze reparateurs direct in.
Wil je weten hoe je optimaal gebruik maakt van je verrekijker? Bekijk dan deze video!
Echt toe aan een nieuwe kijker? Je oude exemplaar kan een tweede leven krijgen in ontwikkelingslanden! Doneer daarom jouw gebruikte verrekijker aan Vogelbescherming. Meer weten?
Bekijk dan onze kijkertips of kom naar de winkel van Vogelbescherming.
In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.
Ben je toe aan een nieuwe verrekijker of telescoop? Je oude kijker of scoop kan veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden! Lever hem daarom in bij Vogelbescherming. Vele honderden kijkers kregen al een tweede leven.