Navigatie overslaan
Lepelaar / Shutterstock Alle berichten
Lepelaar / Shutterstock Ellis Samsom

Door Ellis Samsom
Medewerker Vogelbescherming

'Als vrijwilliger maak je direct impact op het behoud van vogels en hun leefgebieden'

Geplaatst op 3 januari 2025

Leden van Vogelbescherming kunnen zich tot 1 februari 2025 kandidaat stellen voor de Ledenraad. We vroegen huidige Ledenraadsleden waarom zij zich op deze manier inzetten voor Vogelbescherming. Deze keer Léon Liest.

Even voorstellen

Naam? Léon Liest
In de Ledenraad sinds? 2024
Beroep? Product Director bij een Marketing Agency.

Léon Liest Léon Liest

Waarom zet jij in voor de bescherming vogels?

Vogels zijn cruciaal voor onze ecologie en fungeren als een graadmeter voor de staat van onze natuur. Gelukkig zien we dat bescherming écht werkt; er zijn talloze succesverhalen. Tegelijkertijd kunnen vogels en de natuur als geheel zich niet verdedigen tegen de vaak destructieve invloed van de mens. Met zelfs een klein beetje inspanning kun je al veel bereiken. Voor mij voelt het daarom als vanzelfsprekend om mij in te zetten voor Vogelbescherming. Het leert je bewuster kijken naar je omgeving en brengt je dichter bij de natuur. Bovendien vind ik het belangrijk om de schoonheid en rijkdom van de natuur door te geven aan de volgende generatie. Het is essentieel dat onze algemene soorten, zoals de huismus en de merel, ook voor toekomstige generaties algemeen blijven.

Wat is jouw mooiste vogelervaring?

Een onvergetelijk moment was het zien van lepelaars in de Oostvaardersplassen, begin jaren 90. Als kleine jongen ging ik met mijn opa op pad, en toen ontdekte ik dat zulke prachtige vogels gewoon in Nederland te vinden zijn. Die vroege excursies hebben een diepe indruk op mij gemaakt. Na het overlijden van mijn opa verloor ik die verbinding met de natuur even, maar de afgelopen vier jaar hebben vogels mij opnieuw gegrepen. Tegenwoordig trek ik er vaak op uit om te kijken, te fotograferen en te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Een prachtig contrast met mijn drukke kantoorbaan, waar ik vooral in mijn hoofd bezig ben. De eenvoud en schoonheid van de natuur werkt bevrijdend.

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

Het samenwerken met andere bevlogen vogelliefhebbers aan structurele bescherming geeft ontzettend veel voldoening. De Ledenraad brengt een schat aan kennis en expertise samen, vanuit verschillende invalshoeken. Het doet me goed te zien dat deze kennis wordt ingezet om de vereniging te versterken. De bijeenkomsten zijn toegankelijk en bieden een mooie variatie aan onderwerpen. Vooral tijdens de commissievergaderingen is er veel ruimte voor inspraak, wat zorgt voor een dynamische en betrokken sfeer. In slechts een aantal bijeenkomsten heb ik al enorm veel geleerd over de bescherming van vogels en het werk dat Vogelbescherming verzet. Ik voel mij veel meer betrokken bij de bescherming en heb de indruk dat ik daadwerkelijk bijdraag.

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen voor de Ledenraad?

Iedereen die zich geroepen voelt om bij te dragen aan de bescherming van vogels kan ik een plek in de Ledenraad van harte aanbevelen. Als vrijwilliger maak je direct impact op het behoud van vogels en hun leefgebieden. Daarnaast is het een unieke kans om jezelf te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en deel te worden van een enthousiaste en deskundige gemeenschap. Het is niet alleen waardevol voor de vogels, maar ook voor jezelf. In het specifiek moedig ik alle jonge(re) gegadigden aan zich kandidaat te stellen, jullie betrokkenheid bij de (komende) achterban is van enorm belang.

Kandidaat stellen?

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht. Ben je enthousiast over Vogelbescherming en wil je je kandideren?

Tot 1 februari 2024 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen. Op 31 mei volgt uiterlijk de uitslag.

Lees hier meer over de Ledenraad van Vogelbescherming en hoe je je kandidaat kan stellen.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling