Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Marlon de Haan
Beleef de Lente
Marlon de Haan | dinsdag 29 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 2360x
Ik weet mijn eerste ontmoeting met de groene specht nog wel. Ik liep op de Drentse heide en hoorde de zang van geelgorzen, boompiepers, en hé… de lach van een groene specht! Meteen erna zag ik een mannetje achter een vrouwtje aanvliegen. Ze achtervolgden elkaar een tijdje en wisselden het snelle soms af met een pauze op een boomstam. Geweldig!
De groene specht leeft in half-open landschappen. Dit betekent dat hij graag in gebieden broedt waar bomen aanwezig zijn, maar waar het open genoeg is om op de grond te foerageren. Deze specht tikt (meestal) niet tegen de boom aan om te eten, zoals je dat ziet bij bijvoorbeeld de grote bonte specht. Nee, deze specht foerageert op de grond om mieren op te peuzelen.
En het gaat gelukkig ook goed met de groene specht. Sinds 1990 neemt de populatie fors toe. In 2010 was er nog wel sprake van een daling, wat waarschijnlijk te maken heeft met een aantal sneeuwrijke winters. De groene specht is namelijk een standvogel, een vogel die in de buurt van zijn broedgebied blijft. Met de sneeuw kan hij niet goed foerageren en een grote afstand vliegen voor voedsel doet hij niet.
En hoe oud worden ze in Nederland? De gemiddelde leeftijd ligt op 1,2 jaar. Maar een paar uitschieters hebben een leeftijd van ruim 8 jaar bereikt. Maar voordat deze jongen ook deze leeftijd behalen, moeten ze eerst nog opgroeien en uitvliegen. Hopelijk gaan we dat over een paar weken prachtig zien!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..