Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kerkuilen 2024 in vogelvlucht

Bernice Goffin | maandag 15 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 45x

Terwijl Beleef de lente langzaamaan overgaat in Beleef de zomer, wordt het binnenkort tijd om afscheid te nemen van de camera’s en ons favoriete kerkuilengezin. Laten we nog één keer terugkijken op het wel en wee van de kerkuilen in dit seizoen, in woord en in beeld.
Foto André Eijkenaar

Is de samenvatting in tekst je iets te uitgebreid? Kijk dan in ieder geval even naar de samenvattende fotocollage onderaan het blog.

 

Een vroege start

Beleef de Lente begon bij de kerkuil in volle vaart. Het koppel dat in de hooiberg woonde was al volop aan het baltsen en er werd zelfs al gepaard. Een goed vooruitzicht! Met het zeer natte voorjaar maakten we ons wel enigszins zorgen over de muizenstand en groot was de verrassing dan ook toen er op 23 maart ineens al een ei in de kast lag, behoorlijk vroeg voor deze locatie!

 

Ei na ei erbij

Die verrassing werd echter steeds groter toen er ei na ei bij werd gelegd. Geheel tegen onze verwachtingen in bleef vrouw kerkuil doorleggen tot er 7 eieren in de kast lagen, een legselgrootte die beter past bij een goed muizenjaar. Wist zij iets wat wij niet wisten? Heeft ze toch een foute inschatting gemaakt? Vrouw bekommerde zich weinig om ons gepieker en bleef rustig broeden. Een fase van rust brak aan en man wist de broedende vrouw prima van voedsel te voorzien.

 

Een moeilijke periode

Dat onze vrouw de kunst van het broeden goed doorhad, bleek toen alle 7 eieren één voor één uitkwamen. Met zeven snaveltjes om te voeden werd het al snel een drukte van jewelste en man moest flink aan de bak om voedsel aan te leveren. Helaas bleek al snel dat 7 jongen in dit wat magere jaar toch veel te ambitieus was voor ons koppel. De twee jongste redden het niet lang en ook de kleine K5 bleef in groei ver achter bij de rest en redde het uiteindelijk niet. De hoop was dat het zou lukken om vier kuikens groot te brengen. De prooiaanvoer bleef echter aan de lage kant en ook het weer zat totaal niet mee. Na enkele verregende nachten kon ook K4 niet meer tegen zijn grotere broertjes en zus opboksen. We bleven achter met drie kuikens.

 

Na regen komt zonneschijn

Gelukkig bereikte de prooiaanvoer nu een stabiele fase en groeiden de 3 overgebleven kuikens goed. Bij het ringen bleek dat alle jongen in (soms iets té) goede conditie waren. Nu de kuikens groeiden, werden ook de verschillende karakters steeds beter zichtbaar, altijd iets om van te genieten. Het vrouwtje K1 bleek veruit de meest ondernemende van het stel en vloog al behoorlijk snel uit. De wat meer afwachtende broertjes K2 en K3 hadden wat meer tijd nodig. Na vele bloedstollende avonden (doen ze het wel, doen ze het niet?) waagde K3 dan toch uiteindelijk de sprong. Een nacht later volgde dan ook eindelijk K2.

 

De afsluiting

En dan gaan we alweer richting het heden. Drie jongen kerkuilen vol levenslust die elke nacht uitgebreid aan het oefenen zijn in de hooiberg en zich inmiddels ook steeds vaker buiten de hooiberg bevinden. Nu krijgen ze nog veel hulp van hun ouders, maar het duurt niet lang voordat ze steeds meer op eigen benen moeten leren staan. Nu wordt het tijd om los te laten. Man en vrouw kerkuil moeten de kuikens loslaten, de kuikens moeten de hooiberg loslaten en… Wij moeten de kuikens én de hooiberg loslaten. Want helaas, Beleef de Lente duurt niet voor eeuwig. Donderdag rond het middaguur nemen we definitief afscheid van ons gezinnetje en gaan de camera’s uit. En wat een bijzonder seizoen hebben we dan weer achter de rug! Uiteraard zullen er nog een afsluitende blog en clip komen om het seizoen passend af te sluiten. En dan wordt het afkicken geblazen…

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs