Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Visoverdracht. Foto www.jeroenstel.com

Door Jelle Harder

Nestkamer in, nestkamer uit

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zondag 12 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1068x

Het ijsvogelpaartje heeft er nu echt zin in. De hele dag zie je ze de nestgang in en uitgaan. Het mannetje brengt het vrouwtje een vis. Wat gebeurt hier allemaal?

Nieuwe fase

Vandaag is het geen dag zoals gisteren. Het gedrag van de ijsvogels is een fase verder gekomen in de broedperiode. Zodra het vrouwtje de nestgang verliet was te zien dat op zijn beurt het mannetje pijlsnel de nestgang inschoot. Zo wisselden de vogels elkaar vaak af.

 

Graafdrang

Bij die korte bezoeken zie je de ijsvogels vooral in de bodem pikken, maar ook tegen de wand en het plafond. Bedenk dat ijsvogels normaal gesproken zelf een nestgang en nestkamer uitgraven. Er is een grote drang om dat te doen. In dit kant en klare ‘huis’ is dat eigenlijk niet meer nodig, maar die drang zit in de vogels.

 

Nestkamer onderzoek

Bedenk ook dat het in de nestkamer aardig donker is, zeker als een ijsvogel door de nestgang loopt.

In de nestkamer wordt, door om zich heen te pikken, de grootte van de ruimte afgetast. “Is het straks groot genoeg voor de jonge ijsvogels om op te groeien?” Het binnenkomen in de nestkamer wordt soms met geopende snavel gedaan: “Is alles hier veilig, geen indringer?”

 

Eerste visoverdracht

Nieuw was ook dat er door de kijkers zeker tweemaal een visoverdracht is gezien. Daarbij brengt het mannetje een vis naar het vrouwtje. Dat is om een paar redenen van belang. Ten eerste bevordert dat de paarbinding tussen de vogels. IJsvogels zijn erg op zichzelf, zitten niet zomaar vlak bij elkaar. Er moet vertrouwen gewonnen worden. Een andere reden is dat het vrouwtje daarmee in een zo goed mogelijke conditie gebracht wordt om de eieren te kunnen leggen. En het mannetje laat zien dat hij een goede vader zal zijn als hij veel visjes vangt.

 

Invloed van het weer?

Het lijkt er op dat dit nieuwe gedrag van de ijsvogels samenhangt met het veranderende weer, met hogere temperaturen en meer zon. Een dag eerder kregen we van dat gedrag misschien wel een voorproefje. Kijk maar eens naar het clipje van 11-3. In de eerste minuut schiet de ijsvogel links en rechts door het water heen en begint aan zijn wasbeurt.

Je  begint er nu aan te denken…., wanneer komt het eerste ei?


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs