Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland
Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 17 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 442x
Het zal net als alle andere jaren weer even wennen zijn voor iedereen, zowel vrijwilligers en kijkers van Beleef de Lente. Dat de camera’s op off- line gaan. En we het allemaal weer ervaren: het lege kast syndroom. Uiteraard blijven de clips te zien en bloggen te lezen. Lees vooral het laatste blog van Mark en Bernice voor de overzichten van dit seizoen 2024. En de clip kerkuilen 2024 in vogelvlucht van Ed. En uiteraard hopen wij u live te ontmoeten op de Landelijke uilendag 2024 in Meppel.
Vanuit het land komen zo langzamerhand ook gegevens binnen over het broedseizoen van 2024. De trend die momenteel zichtbaar is dat er op meer plekken broedparen zijn waargenomen, maar dat er veel minder jonge kerkuilen per nest uitvliegen. Eigenlijk wat ook zichtbaar is geweest bij ons kerkuilenpaar van Beleef de Lente. Uiteraard zijn er regionale verschillen. Ook de eerste meldingen van de 2e legsels zijn inmiddels bekend in Noord- Holland. Als het voedselaanbod goed is, kunnen er op meer plekken in het land een 2e legsel komen. Volg Grenslicht of dit in het Woold ook gaat gebeuren, wie weet?
In dit laatste blog wil ik namens Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland Vogelbescherming Nederland bedanken voor de mooie beelden en alle tijd, energie en geld die ze hierin gestoken hebben. Ook een bedankje aan Arjan, Louis en Ottolien die ons altijd met raad en daad hebben bijgestaan tijdens Beleef de Lente 2024. En ook een bedankje aan de technische mensen die zorgden voor het doorzetten van de beelden en het oplossen van problemen.
U als kijker danken we voor de geweldige sfeer in de chat, de vele leuke reacties op de blogs, de tientallen vragen die jullie ons stelden, het hield ons van de straat, en die er ook voor zorgden dat iets dat wij niet zagen, wij later toch te zien of te horen kregen door middel van het aanleveren van tips, waardoor de clipmakers weer mooie beelden konden maken. De ontelbare likes en gewoon het gezellige geklets over van alles en nog wat, maar toch vooral over de hoofdrolspelers want dat is wat u deelt met ons: de liefde voor deze toch wel heel bijzondere vogel, de kerkuil!
En een grote blijk van waardering voor eenieder die meegeholpen heeft aan het onderzoek voor de kerkuil. Een speciale dankjewel aan: Bosspitmuis, Coby, Heike, Kaira, Lena, Nigue, Tiktak, Uiltje, de Sheetvullers, en de nachtploeg Aartina, Birdie en Opamies, en eenieder die geholpen heeft tijdens de nachten met een # die hun waarnemingen dagelijks noteerden, waardoor we weer veel gegevens konden verzamelen.
Dan rest mij om het kerkuilenteam te bedanken voor ieders tomeloze inzet en de prettige jarenlange samenwerking. We zijn een geolied team, vaak met een lach, soms met een traan, maar vooral het er zijn voor elkaar, zodat wij wederom een bijzonder seizoen konden maken van de kerkuil in 2024. Bedankt Ed en Marijke onze clipmakers voor de mooie beelden waar jullie ons mee verwend hebben, onze moderator 16, wier ogen en oren geen moment de aandacht lieten verslappen en die er mede zorgden voor een ontspannen sfeer in de chat. Huisfotograaf André en de bloggers Ben, Bernice en Mark, en verder Marijke en Lena en Monique onze sheet coördinatoren en muizenspeurders en natuurlijk niet te vergeten Natuurhoeve Grenslicht.
Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Nou ja, er gingen heel wat weken overheen, maar achteraf lijkt het of de tijd vliegt...