Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Wat voor vlees in de kuip

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | maandag 3 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 190x

Op zondagavond 2 juni even na half zeven vloog het laatste kuiken naar beneden. Dit kuiken bleef langer in de boom dan verwacht. Maar omdat we nu niet meer al het aangevoerde voedsel zien is het een mooi moment om de balans eens op te maken.

Hoeveel prooien zijn er gebracht?

Ik heb er maar eens even een tabel van gemaakt:

Oehoeprooien 26 feb. t/m 2 juni (97 dg.)


prooi             aantal      gewicht per ex.(gr)   totaal gewicht (gr)


rat                     170                      370               62900
haas/konijn         38                    1900               72200
muizen               34                        30                 1020
Vogel groot         15                      500                 7500
Vogel gem.         11                      225                 2475
vogel klein           7                        20                   140

totalen             275                     3045              146235

In totaal (in nog net geen honderd dagen) is er dan ruim 146 kilo vlees naar de nestkist gebracht. Daar had een slager heel wat karbonaadjes van kunnen maken.

 

Was dit genoeg voor elk jong?

Per dag werd er dan ongeveer anderhalve kilo vlees aangevoerd. Als we er even van uitgaan dat alle prooien voor de jongen waren (is natuurlijk niet zo, het vrouwtje at zelf ook prooien), dan was er 377 gram vlees per jong per dag beschikbaar.

Bij eerdere webcamoehoes in Winterswijk was dat 366 gram per jong per dag. Dat was al goed, dus dit is nog beter. En dan te bedenken dat ze maar liefst 4 jongen groot hebben gebracht. Een echte toplocatie als het om voedsel gaat.

 

De prooilijst

Je hoeft geen wiskundige te zijn om te zien dat de rat de absolute hoofdprooi was. Maar liefst 170 ratten in nog geen 100 dagen tijd!. Als je bedenkt dat de volwassen oehoes zelf ook het nodige eten, zijn er vast 2 ratten per dag gesneuveld. En al die opgegeten ratten hebben ook geen jongen kunnen krijgen. Als ik Twence was, zou ik maar wat blij zijn met deze natuurlijke rattenverdelging :-)

Behalve ratten werden nog de nodige konijnen/hazen gevangen.En ook vogels zoals houtduiven, kraaiachtigen en zelfs enkele nestjongen van onbekende vogels. Dat was voor mij nieuw! Als snackjes tussendoor hebben we ook nog 34 muizen voorbij zien komen...... hap, slik.....weg.

Bedankt allemaal!

Met heel veel kijkers hebben we de oehoes gevolgd. Het broeden op de 4 eieren vanaf 4 maart, het uitkomen van de eieren tussen 5 en 13 april, het ringen op 6 mei en het uitvliegen/vallen tussen 15 mei en 2 juni.

Zonder de inzet van iedereen die heeft meegedaan aan het onderzoek was het niet mogelijk geweest de gegevens uit dit blog te verzamelen. Een ongekende prestatie die menig vierkant oogje zal hebben veroorzaakt. Heel erg bedankt allemaal, zonder jullie zouden wij nooit zo gedetailleerd te weten zijn gekomen wat deze oehoes allemaal hebben gegeten. Toos, Arjen, Anja, Romke en Marjon hebben voornamelijk de onderzoekssheet bijgehouden waarvoor we hen hartelijk willen bedanken. Verder een woord van dank aan de moderator en Ronald en Roelof voor het schrijven van de blogjes en Romke voor het maken van de filmpjes..

Tot slot bedank ik iedereen die naar de Oehoewebcam heeft gekeken en speciaal de mensen die donateur zijn geworden van de Oehoewerkgroep en iedereen die een bijdrage naar Vogelbescherming heeft overgemaakt (Tikkie).

Dit was mijn laatste blog. Ik hoop dat de oehoe er volgend seizoen ook weer bij mag zijn.

Tot ziens allemaal!

 

Gejo Wassink

 

Om het werk van Vogelbescherming te ondersteunen en Beleef de Lente mede mogelijk te maken, kan je altijd een Tikkie meehelpen. Graag zelfs!


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs