Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Huisvlijt

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 21 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 136x

Zoals bekend braken de ouders het voedsel voor de kuikens uit, zo midden in het nest. Nu met de kleine jongen vooral regenwormen en ander klein grut, wat makkelijk in de snaveltjes past. Maar zo'n natte kwak eten maakt het nest wel vies.

De eerste weken eten de kuuks lang niet alle wormen op, die de ouders uitbraken. Blijven die glibberige, natte wormen met modder en natte aarde in het nest liggen, dan wordt dat er niet schoner op. Dus dat moet worden opgeruimd. Anders gaan die regenwormen, slakken of rivierkreeftjes maar liggen rotten en stinken. Bovendien, zonde om ze niet op te eten. Het zijn bommetjes eiwit. Dus als ze over blijven, dan weten de ouders er wel raad mee.

Eierschalen in het gras

En als je dan toch aan het poetsen bent, kom je misschien wel eierschalen tegen. Weg ermee, uit het nest, gewoon naar beneden kieperen. Een extra bewijs dat er kuikens uit het ei zijn gekropen. Handig bij nesten zonder webcam.

"Flatsj"

De jongen, zeker als ze klein zijn, poepen in het nest. En bij vogels zijn dat geen droge keutels, maar is het een natte 'flatsj'. Gewoon in het nest. Dus ook daar werk aan de winkel voor de ouders! De nattigheid (van het braken en de dunne poep van de jongen) moet worden bestreden. Anders zouden de kuuks binnen de kortste keren in de viezigheid zitten. Het nest wordt dus 'opgeschud' en vaak aangevuld met zacht materiaal als droog gras en riet. Daarom brengen de ouders steeds verse voering voor het nest. Met veel zorg wordt het tussen de kleintjes gestopt.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs