Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Overvliegende adult zeearend (Foto: Rianca Vos)

Door Rianca Vos

Successen en meer

Rianca Vos | maandag 29 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 141x

Het gaat goed met de zeearend. Niet alleen met onze zeearenden en de twee opgroeiende pykjes, maar ook met de zeearenden in Nederland. Vanwaar dit succes en waarom gaat het met andere vogels minder?

Het succes

De zeearendenpopulatie neemt toe. Het eerste broedpaar is gekomen in 2006 en dit werden er elk jaar steeds meer. In 2023 waren dit er al 36. De zeearendenpopulatie neemt toe door beschermingsmaatregelen. Denk hierbij aan het beschermen van gebieden, de nesten en het aanbieden van niet giftig voedsel. Dat het met de zeearend goed gaat en andere vogelsoorten juist achteruitgaat in Nederland, hangt van de soort zelf af. De zeearend is een toproofdier. Zolang er voldoende prooien aanwezig zijn, de zeearend een goed nest kan bouwen in de juiste boom in een waterrijke omgeving, gaat het goed. Mits er niet al te veel windmolens staan, dit zorgt voor een vergroot aanvaringsrisico.

Er kan nog meer gedaan worden

Andere vogels, zoals bijvoorbeeld de tuinvogels, hebben het moeilijker. Dit komt onder meer door verstedelijking en ongunstig groenbeheer.
Het is geweldig dat het zo goed met de zeearenden gaat, maar de vogels kunnen nog steeds onze hulp goed gebruiken. Dit kan je al doen door je tuin of balkon vogelvriendelijker te maken. Kijk naar deze link voor handige tips. Namens de vogels, bedankt!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs