Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De taal van de valk

Claudia Leenders | woensdag 24 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 181x

Wie niet 24/7 naar de torenvalkcam kijkt en weleens de deur uit gaat, heeft grote kans ook buiten een torenvalk tegen te komen. Waarschijnlijk hoor je ze eerder dan dat je ze ziet. Want het bekende 'kie-kie-kie' van ons paartje is niet te missen. Maar welke geluiden maakt de torenvalk nog meer?

Wat zou het geweldig zijn als er een torenvalkvertaler zou bestaan. Man en Vrouw Torenvalk zijn de hele dag door druk met broeden, jagen en rusten. En tussendoor hoor je ze gezellig kletsen, of af en toe wat naar elkaar roepen. Maar wat zouden ze nou tegen elkaar zeggen heel de dag? Het schelle 'kie-kie-kie' kan vanalles betekenen. Bijvoorbeeld 'kie-kie-kie' kijk uit een indringer op 12 uur!' Of 'kie-kie-kie' ik wil mijn vleugels strekken, nu mag jij!' Dit typerende geluid wordt vooral gebruikt voor communicatie op afstand, bij gevaar of als V zin heeft in een sappige muis. 

Daarnaast horen we ook vaak het zachtere 'getjilp' in de kast. Dit aandoenlijke geluidje kun je meestal horen bij een wisseling van de wacht. Ook als de kuikens straks uit het ei komen 'praten' de ouders zo tegen de kleine valkjes. Dit geluid wordt vooral gebruikt binnen het gezin, en zeker niet tegen een onbekende valk die even langs vliegt. 

Daarnaast heb je nog de bedelroep van de vrouw, een vibrerend, klaaglijk ‘kierrr’. Hiermee wil ze duidelijk maken dat er best een muis mag komen of dat ze klaar is voor de paring. 

De baltsroep lijkt erg op de bedelroep maar is hoger, scheller en langgerekter en is vooral te horen aan het begin van de paartijd.

Lichaamstaal

Naast de verbale communicatie is de non-verbale communicatie, de lichaamstaal, ook belangrijk om de torenvalk beter te leren begrijpen. Eigenlijk net zoals bij de mens. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het mantelen. Wanneer een torenvalk een prooi heeft gevangen spreidt hij zijn vleugels over de prooi. 'Afblijven, deze is van mij!' wordt hiermee gezegd. Daarnaast is baltsgedrag ook een duidelijke vorm van lichaamstaal. Baltsen is een signaal waarmee ze aangeven wel klaar te zijn voor een paring. Bij torenvalken gebeurt dit vaak in de lucht. Ze bewegen hierbij hun vleugels op snelle, oppervlakkige wijze en wiegen met hun lichaam. Het meest spectaculaire onderdeel van deze vertoning is als de torenvalken zich samen in duikvlucht naar het nest laten vallen.

Spits je oren

Wil je nog eens oefenen met de geluiden van de torenvalk? De Vogelbescherming heeft een mooi overzicht met de verschillende geluiden. Luister ze hier nog eens terug.

Of kijk nog eens het mooie filmpje van Emil terug: Ochtendrituelen.

Foto: Jan Jongejan

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs