Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Doorzicht vanuit de kijkhut Foto Collectief Eemland

Door Marcel Vedder

Kop der vur

Marcel Vedder | vrijdag 29 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x

Het is me de winter wel. Het is zo ongeveer al vier maanden aan het regenen, en niet zo zachtjes ook. Een grauwe periode, aangevuld met ongemakken door het blauwtongvirus en onzekerheden over de toekomst kunnen je flink bezig houden.
Uitzicht vanuit ons Kantoor Foto Collectief Eemland

14 oktober was het toen de buurman zijn verjaardag iets later vierde dan normaal. Ik vind het een mooie traditie, en ook wel een echt boerenprivilege, om als buurmannen onder elkaar -onder werktijd, doordeweeks- er ff een te nemen voor de middag, op een nieuw levensjaar, mooie gelegenheid om even een en ander door te nemen. Zowel zakelijke als prive-aangelegenheden.

Onderwerp van gesprek was vooral het weer: Iedereen had de koeien al op stal want het viel met bakken uit de lucht. Ik had ze die dag nog even buiten, omdat ik nog een vers perceel met gras had staan en 1 keertje kan meestal wel zonder al te veel vertrappingsschade. Al met al waren de koeien een week of zes te vroeg op stal. Een week eerder, op 6 oktober had ik nog gras gemaaid, prima kwaliteit van mooi droog land. We zijn dus in een week tijd volledig naar binnen geregend. En regenen doet het nu nog steeds.

Blauwtongvirus

Een ander opmerkelijk feit deze herfst was de uitbraak van het blauwtongvirus. Ik weet nog de eerste koe bij welke ik de typische korstenneus ontdekte. Ik herinner me dat ik me niet veel zorgen maakte, met een andere blauwtonggolf van eerder in m'n achterhoofd. Hier hadden we niks van gemerkt omdat het een milde variant was. Die eerste koe die is er nog, heeft gekalfd en is weer aan de melk. De tweede is er niet meer, en de derde ook niet. Wat een trieste aanblik van een gezonde koe die in tijd van een paar dagen volledig aftakelt door een prik van een besmette mug. De eetlust valt weg, de weerstand ook, penswerking, klauwen, etc.

Al met al wel een koe of 6 gesneuveld en bij andere ook vooral veel weerstandsproblemen, mastitis, kreupelheid, productieverlies, moeilijke bevallingen en zwakke kalveren. Deze vooral voor schapen gevaarlijke ziekte zat bij mij vooral bij de koeien, en waar buurmannen halve kuddes schapen zagen sterven, hebben onze 15 schapen van de hele blauwtong niks meegekregen. Totaal onvoorspelbaar probleem dus.

Emmertje raakt vol

Bovenstaande, en de nodige onzekerheid over de toekomst maken wel eens dat je het gevoel krijgt dat het emmertje wat vol raakt. De hele stikstofcrisis durfde ik hier wel aan als natuurinclusieve veehouder, maar de intrekking van de derogatievergunning geeft veel onzekerheid voor de toekomst. Als ik op m'n huidige financiele resultaat nog €40.000 aan mestafzetkosten moet maken en volgend jaar ook nog nieuwe rentes af moet sluiten dan weet ik het wel. Dan loopt ons bedrijf op het einde, daar gaat geen kievit of grutto me bij helpen. Terwijl we juist zo goed bezig waren.

Midden in het totaal lenteloze sentiment van hierboven kwam Louis van Oort met de vraag of we weer van de partij waren bij Beleef de Lente dit jaar. "Ik weet het niet." Ik merk dat het emmertje wat vol raakt dus ik moet een beetje op mezelf gaan letten zei ik. Dan doe je er toch wat minder, we horen wel graag wat uit die polder zei Louis en, hij is altijd lekker complimenteus als ik wat maak, dat streelt ook altijd wel weer wat ego.

Presentatie voor loonwerker en personeel

Welnu, afgelopen winter hadden we als collectief de primeur een presentatie agrarisch natuurbeheer te organiseren voor loonwerkers en personeel. Dit viel in de smaak en het voelt goed om ook deze mannen en vrouwen, die vele hectares bewerken voor onze boeren, te betrekken en voor te lichten. Nieuw dit jaar is dat we een pakket hebben om tijdig groenbemester te vernietigen op bouwland. Bouwland is vaak een enorme trekker voor kieviten, maar we waren ze een beetje kwijt omdat bouwland volledig volgegroeid is met (verplichte) groenbemester. Zo hopen we ze weer terug te krijgen.

25-jarig bestaan

Inmiddels hebben we de startavond alweer gehad met de polderregisseurs. Zij hebben de stalkaarten meegekregen en gaan ze ophangen in de stal bij de boeren. Binnenkort hebben we ook nog wat opnames met tv-programmas en -ook niet onbelangrijk- Collectief Eemland viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Dat gaan we vieren.

Al met al genoeg weer om naar uit te kijken. Die het nat maakt, maakt het ook weer droog zegt men hier wel eens. De statistieken beloven over een maand gewoon een eerste kievitsei. Het komt allemaal vast goed.

Kop der vur en gaon! 

Installatie BDL camera foto Collectief Eemland

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs