Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Scholekster. Vogelbescherming.nl/Beleefdelente

Door Jessica van Zetten

Broeden - de tussenstand

Jessica van Zetten | dinsdag 16 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 189x

Vandaag zitten we op dag 19 van het broeden, slechts een oogwenk verwijderd van dag 24-27, de broeddagen waarop we verwachten dat de eitjes uit zullen komen. Wat doen de vogels de hele dag, tijdens dat broeden, en hoe werkt dat eigenlijk?

Broeden

De oplettende kijker zal zien dat de scholeksters een paar activiteiten ontplooien tijdens het broeden. Een daarvan is natuurlijk het draaien van de eieren. Een andere is het 'nest onderhoud',  waar je kunt zien dat de vogel af en toe een klein steentje verplaatst. Daarnaast wordt er natuurlijk wat gedut met de snavel onder de vleugel. Maar het echte broeden vind plaats met een zogeheten 'broedplek' waar de huid wat warmer is en goed doorbloed zodat de eieren op de juiste temperatuur blijven. Bij sommige vogels vallen hier wat veren uit onder invloed van hormenen, zodat die plek extra toegankelijk is. Bij nijlganzen is dat op dit moment goed te zien. Wanneer de jongen groot zijn, en de vogels in de rui zijn, wordt deze broedvlek weer bedekt met veren om onnodig warmte verlies te voorkomen. 

Wat kunnen we verwachten als de kuikens uitkomen?

Voorgaande jaren hebben we gezien dat de kuikens, echte nestvlieders als ze zijn, meteen heel ondernemend worden. Ze gaan waarschijnlijk het dak een beetje verkennen en wat rommelen met de steentjes van het nest. De ouders zullen af en aan vliegen met eten. Waar ze, zoals Claudia al zei, waarschijnlijk niet lang op hoeven te wachten. Hoe lang ze echt op het dak zullen blijven valt niet te zeggen, ook omdat de dakrand niet heel hoog is. Maar laten we vooral hopen dat ze lang blijven, zodat we er zo lang mogelijk van kunnen genieten. 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Scholekster Alle Beleef de Lente blogs