Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Velden

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 18 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 176x

Even een rondje langs de velden (of eigenlijk bossen). Hoe staat het ervoor? Het is een laat voorjaar, dat is duidelijk. Maar, er zijn toch ook wel verschillen en op relatief kleine afstand kunnen die al best groot zijn.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) doet al tientallen jaren op dezelfde wijze onderzoek aan Koolmezen. Van oorsprong zijn we (nou ja, ik niet hoor, zo oud ben ik ook nog niet) hiermee begonnen in vier verschillende bosgebieden: Oosterhout (bij Nijmegen), Vlieland, De Hoge Veluwe en het Liesbos (bij Breda). 

Traditioneel loopt Oosterhout qua timing van het broedseizoen altijd voor op de andere gebieden, en dat is ook dit jaar geen uitzondering. Hier zijn al mezen aan het broeden, dus een compleet legsel hebben.

Op de Hoge Veluwe ligt alles nog helemaal stil. Wel wat nestbouw en eerste eieren, maar zeker nog geen broedende vogels. Bedenk dat dit maar 18 km noordelijker ligt dan Oosterhout. In het Liesbos is het beeld ongeveer hetzelfde als op de Hoge Veluwe.

En Vlieland? Daar staat alles nog veel meer stil (het is op het moment maandagmiddag en mijn correspondent op het eiland schrijft me dat het maar vijf graden is). Er zijn wel kasten met een compleet nest, maar daar is sinds een dag of vijf niets meer veranderd. 

Het is wel duidelijk dat de Koolmezen op de rem trappen. Zoals ik al in een eerder blog schreef, het is 's nachts nog te koud. Had afgelopen vrijdag wel mijn eerste zingende Bonte Vliegenvanger en meerdere Gekraagde Roodstaarten op Westerheide (bosgebied bij Arnhem). Dat dan weer wel, maar echte, verdere bewegingen zijn ver te zoeken...

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs