Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Wim van Nee
STORK
Wim van Nee, STORK | zaterdag 15 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 216x
Nobel heeft veel baanbrekend werk verricht. Eén van de uitvindingen van zijn hand is dynamiet. Een belangrijke toepassing werd het gebruik in de mijnen. Een tweede toepassing was gebruik in de wapenindustrie. Met lede ogen zag Nobel aan dat zijn uitvinding resulteerde in veel oorlogsleed. Om zijn naam te zuiveren liet hij in zijn testament opnemen, dat zijn nalatenschap gebruikt moest worden voor mensen die iets bijzonders en positiefs voor de mensheid betekenen op het gebied van wetenschap, geneeskunde, letterkunde en vrede. Na zijn dood werden en worden jaarlijks forse geldprijzen uitgereikt aan de prijswinnaars.
Terug naar de ooievaar. In de jaren ‘50 en ‘60 ging in de westerse wereld de ooievaarsstand met grote sprongen achteruit. Dat gebeurde in het decor van de wederopbouw van Nederland en veel andere landen na de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Behalve het herstellen en opbouwen van Nederland, moest ook de landbouw weer op poten gezet worden. In deze periode ontdekte men dat DDT een geweldig middel was om schade aan de gewassen door ‘ongedierte’ te bestrijden. Daar was men zo blij mee, dat de uitvinder van deze toepassing in 1948 werd beloond met de Nobelprijs.
De rest weten we. Wat een zegen leek voor de landbouw, werd een ramp voor de natuur. Het bodemleven verdween en er was niet veel meer te eten voor dieren die juist daarvan afhankelijk zijn. Onder andere ooievaars verdwenen in hoog tempo uit de Nederlandse natuur.
DDT bleek ook bijzonder slecht afbreekbaar te zijn, het hoopte zich op in al het leven en kwam uiteindelijk terecht in de uiterste hoeken van het ecosysteem. Het werd zelfs in moedermelk aangetroffen.
DDT was zeker niet de enige oorzaak voor de achteruitgang, maar het werd in 1973 in Nederland gelukkig wel verboden.
We zijn intussen vele jaren verder. Ecosystemen herstellen en de ooievaar vaart er wel bij. In heel West-Europa neemt de populatie flink toe. Dat levert helaas ook negatieve geluiden op. Veel wordt snel benoemd als teveel en er wordt een grote invloed toegeschreven aan 3500 ooievaars, terwijl het eigenlijk alleen maar bewijst, dat het beter gaat met dat waar ooievaars van afhankelijk zijn en in leven: onze gezamenlijke groene ruimte.
Het verleden kan niet veranderd worden, maar de mensheid kan er wel van leren. Met het verleden in ons achterhoofd, vooruit kijken en positieve veranderingen en ontwikkelingen omarmen en stimuleren.
Een nobel streven.
Wim van Nee
Stork
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..