Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | maandag 20 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 374x
Als dit blog verschijnt (maandag 20 juni rond 7:00) dan zijn de leeftijden van K1,2,3 en 4 respectievelijk 28,3 , 23,9 , 21,3 en 18,7 dagen. Op de afbeelding bovenaan dit blog zie je een voorbeeld van de gemiddelde ontwikkeling van kerkuilenkuikens in de eerste 5 weken. Let daarbij niet alleen op de grootte, maar ook op dingen als: kunnen ze al staan of zelfs een beetje lopen, hoe veranderen de verhoudingen in het lijf, ontwikkelt de vorm van de gezichtssluier zich al, etc.
Als je dan zo door je🐭 oogharen naar onze ‘Daltons’ (volgens Ben) kijkt dan volgen ze die ontwikkeling eigenlijk volgens het boekje, waarbij K1 waarschijnlijk ietsje voorloopt en K4 ietsje achter, maar zo gemiddeld een prachtige voortgang.
Over prooien heeft het gezin bepaald niet te klagen. Hoewel het in het begin van het seizoen af en toe nog sabbelen op een kikker was, zijn🐭 alleen in de laatste 5 dagen al 80 prooien de kast ingebracht en het lijkt me sterk dat er buiten onderweg ook nog wel eens wat gesnackt wordt door M en V (die de laatste dagen ook steeds vaker een behoorlijk steentje 🐭 bijdraagt in de vangst).
Dat 🐭 is nog niet zo heel makkelijk te verklaren, maar het is sowieso belangrijk om te realiseren dat dat vrijwel altijd over gemiddeldes gaat, dus dat uitzondering naar boven en naar beneden daar gewoon ook bij horen.
Als ik naar onze direkte omgeving kijk dan zie je aan alles dat de voedselsituatie in de afgelopen 3 maanden🐭 sterk🐭 verbeterd is. Voor de bosuilen kwam dat dus ook hier te laat en zij hebben net als in vrijwel heel Nederland dan ook nauwelijks nesten grootgebracht. Voor de bosuil speelt verder ook wel dat die nog wat meer gespecialiseerd is op muizen die in of direkt naast het bos wonen en daar waren de tekorten dit jaar misschien wel het grootst.
Voor steen🐭uilen vind ik het een stuk moeilijker te begrijpen. Deze heeft een veel gevarieerder menu en zou daardoor ook wat minder afhankelijk moeten zijn van mastjaren (jaren met veel eikels en beukennoten). Hier heeft het ook weer gewemeld van de meikevers, maar kennelijk heeft dat de balans niet kunnen laten doorslaan.
Bij de torenvalken lijkt dit jaar vrijwel niets aan de hand. De kasten zijn goed bezet en overal lagen wel 4-5 eieren en zijn inmiddels bijna alle jongen groot geworden en de eerste zelfs al uitgevlogen. Het lijkt alsof zij profiteren van het feit dat ze iets later in het seizoen starten, maar misschien zijn het 🐭ook gewoon betere muizenjagers.
Ze hebben natuurlijk al een beetje zuinig ingezet voor dit jaar met 5 eieren, hoewel ik zelf nogal verbaasd was dat er nog zoveel eieren werden gelegd terwijl in die periode de prooi-aanvoer erg matig was. Misschien hebben zij toen 🐭toch al iets aan zien komen dat wij gemist hebben ?
Verder ben ik er van overtuigd dat zij in een bovengemiddeld goede omgeving zitten. Door de nattigheid kan het seizoen 🐭hier wel wat later op gang komen, maar de diversiteit aan prooien is zo groot dat een tijdelijk dip bij woelmuizen bijvoorbeeld makkelijk gecompenseerd wordt door de aanwezige spitsmuizen en als het allemaal even tegenzit hebben we ook nog meer dan voldoende mollen, woelratten, 🐭kikkers, vleermuizen en vogeltjes om de voorraadkast aan te vullen.
Hopelijk blijft het aanbod zo goed (zie ook deze mooie clip daarover) en 🐭gaan we dit jaar alle 4 groot en gezond 🐭uit zien vliegen.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..