Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Wat vliegt daar (niet meer)?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 5 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

In tijden van muizenschaarste schakelen steenuilen over op alternatieve prooien zoals spitsmuizen en vogels. Vooral vogels zijn lucratief vanwege hun vangbaarheid en gewicht. Steenuilen blijken dan verrassend goede vogeljagers die ook nog eens hun soorten kennen. Kent u ze ook? Doe mee aan de quiz.

Onderaan dit blog ziet u vijf foto's van het restant van een vogel die we de afgelopen weken in een nestkast aantroffen. Als u raadt welke vijf soorten het betreft ontvangt u een exemplaar van De steenuil, het boek dat in november verscheen in de Vogelserie van Atlascontact. Bij meerdere goede inzenders wordt er geloot. U heeft de tijd tot vrijdag 10 juni 19.00 uur. Zaterdagmorgen 11 juni maken we de winnaar bekend. 

Meedoen?

Meedoen is eenvoudig: stuur een lijstje met vijf volgelnamen naar stone@steenuil.nl. Nummer de namen van linksboven naar rechtsonder.

Mocht u niet de winnaar zijn en wilt u toch graag het boek, dat kan uiteraard. Inmiddels is de tweede druk verschenen. U kunt het kopen in elke goede boekhandel in Nederland of rechtstreeks bij het contactadres bestellen. In dat laatste geval komen er portokosten bij, maar ontvangt u een door Pascal en mij van een handtekening voorzien exemplaar. 

Vogelvangers

Hoe goed steenuilen eigenlijk in het vogelvangen zijn, werd afgelopen week weer eens duidelijk bij een nestkast in Meddo. Klemvast in de invliegopening zat een vogellijk, een geraamte beter gezegd. Alles wat er over was, waren twee vleugels, losjes vastzittend het borstbeen. De ene vleugel en het borstbeen staken aan de buitenkant uit de kast, de ander vleugel bevond zich in de sluis. Het geheel blokkeerde bijna de uitgang. Toen ik het met enige moeite lostrok, bleek het te hebben toebehoord aan een houtduif. Een houtduif! Een vogel die met gemak twee keer het gewicht van een volwassen steenuil haalt. Wat voor (vrouwtjes)mannetjesputter moet je wel niet zijn om zo'n grote prooi te verschalken en mee de nestkast in te zeulen. 

Topclip

Het achterlijf van de duif bleek uiteraard steken in de invliegopening, reden waarom ze hem zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant tot  op het bot toe afgekloven hebben. Hoe ze zo'n joekel van een prooi wisten te vangen zal altijd wel een raadsel blijven, maar het meest waarschijnlijk scenario is dat de steenuil voor de invliegopening van de kast zat toen er plotseling een nietsvermoedende duif voor hem op de tak landde. Met op de achtergrond het jammerende gebedel van vier opgroeiend kinderen, moet de steenuil zijn bedenkingen opzij hebben gezet en zich met doodsverwachting op de duif hebben gestort. Het gevecht dat daarop moet zijn ontstaan en het gedoe om hem de nestkast in te krijgen, had met stip de topclip 2022 opgeleverd als het zich voor de camera's van Beleef de Lente had afgespeeld.

Impact lage muizenstand

Wat de lage muizenstand betekent voor de muizenjagers leest u in het Natuurbericht van gisteren op Nature Today. Het lijstje vogelsoorten dat achter de grafiek schuilgaat is inmiddels aangegroeid tot vijftien: merel, spreeuw, huismus, ringmus, koolmees, pimpelmees, boerenzwaluw, tapuit, holenduif, houtduif, grote bonte specht, putter, groenling, kauw en ekster. Of heb ik nu te veel gezegd?


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs