Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Leegstand?

Pascal Stroeken, STONE | maandag 18 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 341x

En ook tweede paasdag verloopt ei-loos (tenzij er vanavond / vannacht, na de publicatie van dit blog, nog een wonder gebeurt). We moeten aan het idee gaan wennen dat de kast leeg blijft. Of is er nog een kans dat onderhuurders hun intrek nemen?
Een koolmezennest (rechtsonder) in het voor mezenbegrippen enorme broedgedeelte van een steenuilenkast. Een hele klus om die vol te stouwen met mos, terwijl ze aan een klein hoekje achter in de kast voldoende hebben.

Voor ik deze vraag probeer te beantwoorden, eerst even terug naar de ei-poll. De laatste datum die door de deelnemers was gegokt, was 17 april. Ook die datum is inmiddels gepasseerd. Dit jaar geen winnaar. Mochten we overigens elders op het erf het nest vinden en aan de hand van de leeftijd van de jongen de legdatum van het eerste ei kunnen terugrekenen, dan wijzen we natuurlijk alsnog een winnaar aan!

Spreeuw of koolmees?

Blijft de kast dan leeg of is er een kans dat er nog een onderhuurder zijn intrek neemt? U kent misschien onze verhalen-uit-het veld over koolmezen en spreeuwen die in de riante steenuilennestkasten broeden. Maar dat zijn voor zover wij weten altijd nestkasten waarvoor steenuilen geen enkele belangstelling hebben, meestal omdat er op de erf waar zo’n kast hangt geen steenuilen aanwezig zijn. Onze BdL-kast daarentegen behoort wel degelijk tot het domein van de uilen en ze zullen vermoedelijk geen andere bewoners dulden. Het is ook wel gevaarlijk want zowel spreeuw als koolmees staan op het gelegenheidsmenu van steenuilen. Bovendien is het voor spreeuwen en koolmezen al (te) laat in het seizoen, die zullen doorgaans nu op eieren zitten en zijn niet meer op zoek naar een leegstaande woning.

Gekraagde roodstaart dan?

Deze fraai gekleurde zangvogel zagen we al even in het clipje van gisteren. Na een lange tocht uit Afrika komen gekraagde roodstaarten rond deze tijd aan in ons land. Tijd om uit te rusten is er niet, de mannen moeten meteen aan de bak om met hun fijne zang een vrouw te lokken en een nestplek te vinden die in de tweede helft van april nog vacant is. We weten dat steenuilenkasten een grote aantrekkingskracht uitoefenen op deze roodstaarten; elk jaar zien we wel een stoer mannetje een kijkje nemen.

Soms treffen we het nest van een gekraagde roodstaart aan in een steenuilenkast. In tegenstelling tot spreeuwen en koolmezen maken roodstaarten hun nest bij voorkeur in de sluisje, direct achter de invliegopening. Gekraagde roodstaarten houden er namelijk van om vanuit het nest de boel buiten in de gaten te houden. Dus als er al een roodstaart het lef heeft en de kans krijgt om deze kast te betrekken, zal er voor ons niet veel te zien zijn want in het sluisje hangt nu eenmaal geen camera. Maar eigenlijk is het niet aannemelijk dat man steenuil een roodstaart in de kast duldt. Bovendien is het uiterst riskant, voor de roodstaart bedoel ik. Kijkers van het eerste uur herinneren zich vast nog wel dat in 2008 zo’n nieuwsgierig roodstaartmannetje als verse maaltijd in de klauwen van man steenuil eindigde …

En dus?

De kans dat een andere vogel de kans krijgt deze nestkast te betrekken schat ik heel klein in. Iets anders dan? Heel soms waagt een bosmuis zich in de hol van de leeuw en bouwt zijn nest in een steenuilenkast. Maar met de steenuilen om de hoek lijkt het me geen goed idee. Blijft over klein gedierte, zoals spinnen en de rupsen van de plakker, een nachtvlinder. Leuk en aardig, al die biodiversiteit, maar het liefst zien wij steenuilen. Nog maar even door duimen dus.

Het nest van een gekraagde roodstaart in het sluisje, met uitzicht naar buiten. Door de kleine afmetingen van de sluis is het heel wat minder werk om daar een nest te bouwen dan voor een koolmees die in de grote broedruimte zijn nest bouwt.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs