Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Geen paaseieren?

Ronald van Harxen, STONE | zondag 17 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 334x

Al enige tijd kijken we met z'n allen tegen een frustrerend lege nestkast aan. Nog steeds kan het, maar de hoop dat er in deze kast eieren gelegd worden, neemt met de dag af. Er worden weliswaar nog regelmatig paringsgeluiden gehoord, maar dat betekent niet dat er nog eieren gelegd moeten.

Paren doen ze immers ook tussen de eileg door en zelfs na het laatste ei wordt er nog regelmatig gepaard. Het mannetje weet immers niet of er nog een ei bijkomt en neemt beter het zekere voor het onzekere. 

Andere plek?

Meer en meer wordt het aannemelijk dat ze ern andere nestplek hebben gevonden. Waar en waarom is onduidelijk. Op het erf lijken meerdere plekken aanwezig, met name in schuur die dicht bij de nestboom staat. Op de zolder daarvan ligt stro en het is niet onaannemelijk dat ze daartussen een plek hebben gevonden. Stro is verpakt in rechthoekige balen en deze worden op en naast elkaar gestapeld (zie foto). Tussen de balen is ruimte en als deze groot genoeg is, kan er zomaar een gangetje ontstaan. Even het hoekje om en dan heb je ineens een pracht van een nestplek.

Tussen het hooi

In het verleden hebben we meerdere malen een nest gevonden op een dergelijke plek. Het is dan vaak zoeken naar de bekende speld in de hooiberg (strozolder). Als er eenmaal jongen zijn en de oudervogels vaker het nest in en uit gaan, wordt de ingang vaak wat beter zichbaar doordat het hooi of stro wat aangedrukt wordt of vanwege schijtsporen bij de ingang. Op de foto's een voorbeeld van een dergelijke plek uit 2015. Onze aandacht werd getroffen door de openingen tussen het hooi aan de voorkant. Later konden we hier jongen ringen doordat het nest zich tussen een paar balen aan de achterkant bevond en we erbij konden zonder met de hoobalen te gaan schuiven. Dat laatste hadden we uiteraard ook niet gedaan.

Waarom?

Of de steenuilen ook hier voor zo'n plek gekozen hebben valt in dit stadium nog lastig te zeggen. Nog lastiger te beantwoorden is de vraag waarom ze niet voor de nestlast lijken te kiezen. Zeg het maar, het zijn en blijven steenuilen. Een dergelijke nestplaatswissel is overigens zeker niet ongewoon. Als er meerdere plekken op een erf aanwezig zijn, wordt er soms gewisseld. We hebben de indruk dat dit samenhangt met de aanwezigheid van een nieuw vrouwtje, maar bewijzen kunnen we dat (nog) niet. Kijkers die al wat langer meelopen herinneren zich waarschijnlijk ook het eerste jaar in Winterswijk (2014). Ook toen zag het er aanvankelijk goed uit, maar bleken de uilen op het laatste moment voor een plek onder de golfplaten van een kippenschuur te hebben gekozen. Pas het jaar daarop betrokken ze de camerakast. De geschiedenis lijkt zich acht jaar na dato te herhalen.

Duimen is al wat we kunnen

Wat ik al eerder schreef: bezoek aan de plek staat voor begin mei op het programma en uiteraard houden we u op de hoogte van wat we dan aantreffen. Ondertussen: fingers crossed dat het gewoon slow starters zijn die nog even van de vrijheid willen genieten.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs