Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geef jouw merelnest door!

Bernice Goffin | maandag 14 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 656x

Vorige week vertelde ik over het Jaar van de Merel in 2022 en alles wat we over de merel willen weten om te begrijpen waarom ze in aantal achteruit gaan. Een belangrijk onderdeel hiervan is nestonderzoek. En iedereen kan daar mee helpen!
Foto Jelle de Jong

Broedsucces volgen

Om een beeld te krijgen van de merelpopulatie is het belangrijk dat we leren hoe het er in de nesten aan toegaat: hoeveel eieren en kuikens krijgen ze, en hoeveel van deze kuikens vliegen er uiteindelijk uit? Hoe vaak mislukt een nest helemaal, en wat is hier de reden voor? Deze vragen kunnen allemaal beantwoord worden door merelnesten enkele keren te bezoeken en te noteren wat er in de nesten wordt aangetroffen. Elk merelnest telt mee voor het onderzoek, ook die in jouw tuin! We zouden dus erg blij zijn als je de gegevens van ‘jouw’ merelnest, of andere merelnesten in jouw buurt, kunt doorgeven.

 

Nestkaart

Dit kan door op de website van Sovon Vogelonderzoek Nederland een zogenaamde ‘nestkaart’ in te vullen. Dit kan op verschillende manieren. Wil je simpelweg één of enkele nesten invoeren zonder al te veel poespas? Dan raad ik Nestkaart Light aan: dit is de makkelijkste manier om gegevens van nesten door te geven. In de handleiding van Nestkaart Light wordt uitgebreid beschreven hoe het invoeren te werk gaat. Wil je meer met nestonderzoek aan de slag en wil je gedetailleerdere gegevens doorgeven, dan zijn er andere invoermogelijkheden met wat meer diepgang. Neem daarvoor even een kijkje op de webpagina van Nestkaart om uit te zoeken wat er goed bij je past.

 

Nesten bezoeken mag niet zomaar!

Als je niet weet wat je doet rondom een vogelnest, kan je het nest zomaar verstoren. Het bezoeken en verstoren van nesten is dus, geheel terecht, verboden. Om nestonderzoek te mogen uitvoeren, dien je dan ook geregistreerd te zijn bij Sovon en een registratiebewijs bij de hand te hebben. In de links hierboven is daar meer over te lezen. Daarnaast is er voor het onderzoeken van merelnesten een speciaal protocol te lezen, waarin wordt beschreven hoe je veilig merelnesten kan bekijken voor het onderzoek.

 

Het onderzoek loopt goed

Dit jaar heeft Sovon al ruim 200 nestkaarten van merels binnen, dat zijn er meer dan ooit tevoren! Maar ik denk dat het er nóg wel meer kunnen worden. Elk nest geeft weer een unieke set aan gegevens waardoor we meer over merels leren. Help jij mee?

Merels kunnen op de gekste plekken broeden, zoals ons koppeltje wel laat zien! Heb jij ook een merelnest in de tuin?

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs