Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Blote buiken

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 4 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 564x

De kauwen raken zo langzamerhand aardig in de veren. Dat moet ook wel want de oudste is inmiddels 26 dagen oud. Met een flinke week verlaten ze het nest. Toch is er een plek waar de veergroei echt nog op gang moet komen: de buik. Nu gaat er niet vaak een kauw op zijn rug voor de camera liggen.

Bewijs

Het kan dus zo maar zijn dat we het niet te zien krijgen en u me op mijn woord moet geloven. Ik twijfel er niet aan dat u dat doet, maar ik heb bewijs! In 2018 volgde ik op hetzelfde erf een kauwenpaar dat zijn intrek had genomen in een oude - inmiddels van de boom gewaaide - bosuilenkast. Vanaf het moment dat er jongen waren, bracht ik elke week een bezoekje aan het nest om de ontwikkeling te volgen en foto's te maken. Dat ging eenvoudig omdat de kast laag hing en bovenkant gemakkelijk te verwijderen was. Opvallend was dat zodra ik de kast op een paar meter genaderd was, de lucht erboven zich in een mum van tijd vulde met luid scheldende kauwen. Ik telde er ooit wel meer dan twintig. Blijkbaar was de hele buurt gealarmeerd en kwamen ze poolshoogte nemen wat die snoeshaan met die ladder op zijn nek kwam doen. Misschien wilden ze me wel angst aanjagen. Dat laatste lukte uiteraard niet.

Veren isoleren

Toen de vleugelveren begonnen te spruiten, bleef de buik kaal. En ook toen rest van het lichaam, volop bevederd was: de buik bleef kaal. Een wonderlijk fenomeen, zo leek het me aanvankelijk. Toen ik erover na begon te denken, drong de zin ervan langzaam tot me door. Zo'n blote buik is eigenlijk best comfortabel als je  op je buik in een met dons gevoerde nestkom ligt. Zou je er veren hebben, zou de warmte van het donzige materiaal dat de ouders met zoveel moeite verzameld hebben, niet goed overgedragen kunnen worden. Veren isoleren immers geweldig goed. Pas tegen de tijd dat de jongen het warme nest verlaten, heeft een bevederde buik meerwaarde. Lijkt me een plausibele verklaring. Treft u de komend tijd een jonge kauw met blote buik, weet dan dat die eigenlijk te vroeg het nest heeft verlaten.

Fabels

Hadden de fameuze Jean de la Fontaine of onze Nederlandse evenknie Toon Tellegen geweten dat jongen kauwen blote buiken hebben, hadden ze er vast een mooi verhaal over geschreven: 'Waarom jonge kauwen een blote buik hebben', of 'Hoe het kwam dat kauwen hun eerste levensweken met een blote buik door het leven moeten.' Ze zouden ons ongetwijfeld een fraai verzinsel op de mouw hebben gespeld. U weet nu hoe het werkelijk zit. Als u mij gelooft tenminste. Waarschijnlijk hadden ze ook een mooi verhaal verzonnen waarom die ene kauw die mensen buiten de nestkast vonden, een blote buik had. Gestraft voor ongepast of ongehoorzaam gedrag, of zoiets. U weet inmiddels beter. Als u mij gelooft tenminste.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs