Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Marieke van den Heuvel
Marieke van den Heuvel | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 691x
Het woord zegt het eigenlijk al. Het trainen van het lichaam. Spierkracht ontwikkelen om straks als een acrobaat door de lucht te kunnen vliegen. Te kunnen jagen op hun prooi. Het fladderen, flink en krachtig bewegen van de vleugels, zorgt er voor dat de vliegspieren sterk genoeg worden om te kunnen vliegen. Dit kunnen we goed zien in het filmpje Ochtendgymnastiek!
De vliegspieren zijn de grootste en belangrijkste spieren voor de slechtvalk. Zij zorgen ervoor dat de vleugels op en neer kunnen bewegen. De musculus Pectoralis, de grote vliegspier, zorgt er voor dat de vleugel naar beneden kan bewegen. Deze spierbundel is wel 15-25% van het totale gewicht van de slechtvalk. De andere krachtige vliegspier is de musculus Supracoracoideus, de kleine vliegspier. Deze spierbundel ligt onder de musculus Pectoralis en zorgt er voor dat de vleugel naar boven kan bewegen. De twee spieren werken tegengesteld aan elkaar. Zo kan de slechtvalk de vleugels op en neer bewegen. Net als een katrol.
De slechtvalkuikens kijken regelmatig nieuwsgierig uit het nest om te zien wat er allemaal buiten gebeurt. De komende weken zullen ze ook de omgeving buiten het nest gaan verkennen. Het wordt toch een beetje saai in het nest. Dit op stap gaan buiten het nest wordt takken genoemd. Deze term is afkomstig van boombroeders met nesten in bomen waarbij de eerste uitstapjes van de kuikens de takken van de bomen zijn. We zijn benieuwd wanneer onze slechtvalkkuikens gaan takken!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..