Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Turdus merula, de Einzelgänger

Roos Tol | zondag 11 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 802x

Dat de merelman in zijn leven van kleur verschiet, wisten de vogelaars al te vertellen in 1789. Toen kwam het eerste deel van Nozeman en Sepp uit. Daarin lezen we: “De bek (snavel) is (…) in de bejaerde mannen geheel Saffraen geel...

en by de wyfjens aen de punt en bovennebbe zwartachtig. De mannen krijgen deze schoone geele koleur der bekken niet, dan wanneer zy ten minsten één jaer oud geworden zyn; jonger, hebben zy mede een zwartachtigen bek.”
Hoe het precies verloopt met de kleurwisselingen – ook het verenkleed verandert met de leeftijd – werd deze week mooi uitgelegd bij de veelgestelde vragen.

Fijn dat de merel zich hier zo vaak zo uitgebreid laat zien; kunnen we die kleuren goed bestuderen. Zij met de snavel vol nestmateriaal. Hij zo spectaculair plezierig badderend dat je er zó bij zou springen.

En ’s ochtends en ’s avonds de merelzang: na alle krachtmetingen van de dag altijd weer een ontroerend mooi lied.

Hey schoonheid!

Dat een merelman een mooie vent is, met zijn zwarte kleed, felgele snavel en dito oogring, zal geen van de, subtieler gekleurde, dames ontgaan. Sterker nog, terwijl zij voor de één de eieren uitbroedt, lonkt zij al schuins naar de buurman, met wie ze best nóg een nestje wil bouwen, later, als de jongen het nest uit zijn.
Pa één mag dan nog een paar weken voor deze nakomelingen zorgen, en als hij dat goed doet, komt zij misschien weer bij hem terug.

Want ma heeft ‘de broek aan’.

Mevrouw bepaalt de nestplaats en bouwt het nest. Mevrouw legt en broedt. Mijnheer doet de rest. Zoals het territorium afbakenen en bewaken. Daarin kan hij ongelooflijk fel zijn. Een merel schuwt de aanval op bijvoorbeeld de huishond of -kat niet als die per ongeluk te dicht in de buurt van de jongen komt!

Merula, mera

Erg ‘close’ zijn merelstellen niet. Merels staan sowieso niet bekend als groepsdier. Nozeman en Sepp menen dat de naam “Merula” komt van het Latijnse ‘mera’, wat “de Eenlyke”, de Einzelgänger, zou betekenen.
De merel vliegt en aest alleen”.
Ik zie ze in mijn tuin ook nooit samen – maar als er toch nestjes worden gebouwd en mereljongen komen… dan is er welzeker een geheim liefdesleven van de merel!

Hoe dan ook… voor jou of mij zingt hij niet. Maar ik prijs me gelukkig dat ik van die mooie vogel mag meegenieten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs