Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Peter de Vries
NIOO-KNAW
Peter de Vries, NIOO | maandag 29 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 603x
Want het blijkt elk jaar weer opnieuw, er verdwijnen nestkasten. Er gaan nestkasten kapot. En er vallen bodems uit nestkasten. Dus zo begin maart beginnen wij dan nestkasten te vervangen of te repareren. Met een lijstje in de hand en een karretje vol nestkasten en een doos vol met aluminium spijkers rij ik dan door het bos.
Dat dit niet elke dag voorkomt zie je wel aan alle leuke commentaren die je mag ontvangen. Vaak heeft men dan wel nestkasten zien hangen, maar heeft men geen idee waarvoor al die kasten nu gebruikt worden. Ja, dat er 'vogeltjes' in broeden dat is duidelijk. Maar dat ze gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek weet lang niet iedereen. Daarom neem ik vaak even de tijd om uit te leggen wat we aan het doen zijn. En waarom het belangrijk is, dit onderzoek aan koolmezen. In een toekomstig blog ga ik dat nog een keer haarfijn uit de doeken doen. Waarom we dit nu eigenlijk doen en waar het nuttig voor is.
Maar eerst kasten vervangen. Op het NIOO liggen in een gang van een van onze gebouwen een enorme rij nestkasten. Niet alle kasten hebben we daarvan nodig, maar ik schat zo dat elk jaar wel tussen de 100-140 kasten vervangen dienen te worden. En de oude kasten? Soms zijn die helemaal rot en kan je daar niets meer mee. Maar vaak kan je nog onderdelen gebruiken. We hebben dus een voorraadje van beugeltjes, haakjes en wat dies meer zij.
Dit jaar ga je mij met mijn karretje niet meer tegenkomen. Maar volgend jaar zijn er zeker weer kasten verdwenen of kapot. Zie je dan iemand lopen met een karretje vol nestkasten dan weet je wie dat is en waar het goed voor is!
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..