Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

2010 Het jaar van de holenduif

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 21 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 775x

Zijn het In Winterswijk overwegend kauwen die voor onrust zorgen, in de jaren 2007 tot en met 2013 in Harreveld waren het vooral holenduiven die constant irritant aanwezig waren. Met hen vergeleken zijn de kauwen lieverdjes. Vooral in 2010 was het bar en boos. Er ging bijna geen dag voorbij of ...
Het ei ligt rechtsonder

... de steenuilen en de holenduiven zaten elkaar in de haren. Groot verschil met nu was dat de duiven in het voorportaal konden komen. De steenuilen broedden daar in een kast die oorspronkelijk voor kerkuilen bedoeld was. Omdat ze die al in 2002 hadden betrokken, lieten we de situatie bij de installatie van de cams in 2007 ongewijzigd. We wilden immers de kans op succes zo groot mogelijk maken. Kerkuilenkasten zijn veel ruimer en hebben ook een groter invlieggat, dat bovendien meestal niet rond, maar rechthoekig is (10x15 cm). Goed te vergelijken met de kast die u op de kerkuilencam ziet. De kast hing niet open in de schuur zoals nu, maar aan de binnenkant tegen de gevel, met de de opening naar buiten. De uilen kwamen eerst in een voorportaal en sloegen daarna rechtsaf door een kleiner gat de broedruimte in. Dat voorportaal diende soms als voorraadhok, als uitzichttoren voor de jongen, maar viel ook erg in trek bij de holenduiven.

4 keer geprobeerd

In de beginjaren waren de duiven, hoewel vaak aanwezig, nog redelijk bedeesd, maar in 2010 legden ze alle schroom van zich af. Of er zich een nieuw vrouwtje had gemeld, of zelfs een geheel nieuw paartje weten we niet. Feit is dat ze met de dag brutaler werden. Op 30 maart ligt er plotseling een holenduivenei in het voorportaal. Wanneer het precies gelegd is en hoe het daar is gekomen, is nooit duidelijk geworden omdat het nest zich tegen de achterwand bevindt, weliswaar onder de camera, maar net buiten het zicht ervan. In de daaropvolgende schermutselingen met de uilen, krijgt het ei een trap en rolt het weer naar achteren. Er komt dan ook geen jong uit. Denk echter niet dat de duiven het opgaven. Dat jaar telde ik minstens 4 broedpogingen, die overigens geen van alle slaagden. 

Vrouw stelt orde op zaken

Hadden ze zich nu als nette onderhuurders gedragen, was er misschien niets aan de hand geweest, maar normale fatsoensnormen waren niet aan hen besteed. Het voorportaal was hun domein en zodra een van de steenuilen binnenkwam, was het grommen en dreigen geblazen. De ultieme strategie was vleugelmeppen, een tecnhiek die we ook van zwanen kennen. Kwam er een steenuil te dichtbij, kreeg hij een mep. De steenuilen hadden echter geen keus. Om in de broedruimte te komen, moesten ze nu eenmaal eerst door het voorportaal. Als ze naar buiten wilden, gluurden ze eerst door het vlieggat naar de broedende duif en pas als ze het vertrouwden glipten ze er snel langs. Vooral het mannetje liet zich gemakkelijk intimideren. Regelmatig durfde hij er niet langs om prooi te bezorgen. De voedselvoorziening leek in te gevaar komen. Dat werd te gortig. Op een kwade dag (voor de duiven dan) stortte het vrouwtje - duidelijk minder bang uitgevallen - zich plotseling als een doldrieste kamikazepiloot op haar vrouwelijke collega. De veren stoven in het rond. De duif had dit duidelijk niet zien aankomen en koos eieren voor haar geld. Of eigenlijk: ze liet haar eieren in steek en liet zich een paar dagen niet zien.

Eind goed, al goed

Uiteindelijk kwam het allemaal goed. De laatste jonge steenuil verllet op 29 juni het nest en op 1 juli gingen de camera's uit. Het zou me echter niets verbazen dat de holenduiven hun kans schoon zagen en direct aan hun vijfde poging begonnen.

Wie mocht denken dat de holenduiven hun lesje wel hadden geleerd, kwam echter bedrogen uit. Of het was een ander paartje, of hun harde schijf was gewist: in 2011 begon het hele gedoe weer van voren af aan. Pas toen we het jaar daarop de ingang naar het voorportaal verkleinden tot steenuilenformaat (rond gat, 6,5 cm in doorsnee), was het gedonder afgelopen. Je had ze beteuterd moeten zien kijken, echtpaar holenduif, toen ze voor de eerst keer op het aanvliegplankje landden en er een andere voordeur in bleek te zitten.

Huiselijk geweld

Grappig was de situatie op 3 juni als man door vrouw steenuil de broedruimte uitgewerkt wordt, maar hij niet durft omdat in het voorportaal vrouw holenduif op hem staat te wachten, de deegrol in de aanslag. Hoe je als man zijnde klem kan komen te zitten tussen twee struise dames. Voor de kijkers die er toen nog niet bij waren nogmaals het clipje, gemaakt door Ingrid Sloot, voorgangster van Geert.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs