Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Zeearend koppel in Nationaal Park de Alde Feanen door Sander de Vries

Door Joy de Vos

Vogels in de liefde

Joy de Vos | zaterdag 21 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 801x

Terwijl ik een groot chocolade ei oppeuzel, kijk ik vol verwondering recente clips terug. Wat vooral mijn aandacht trekt is de imposante paring van meneer en mevrouw zeearend!

Blijkbaar valt heer zeearend in de smaak, anders bleven ze niet bij elkaar… toch?! Of heeft dat met iets anders te maken? En hoe zit dat eigenlijk bij andere vogelsoorten?

Een koppel voor het leven

Zeearenden leven monogaam: een koppel blijft hun hele leven bij elkaar. Pas als één van de partners sterft, zoekt de overblijver naar een nieuwe partner. Zeearenden zijn niet de enige vogelsoorten die dit doen! Zo leven onder andere zwanen, tortelduiven en grutto’s ook monogaam.

Nestvlieders of nestblijvers

Of de jongen nestvlieders of nestblijvers zijn, heeft ook impact op de soort ‘romantische relatie’ die vogels met elkaar hebben. Zoals in een eerder blog op beleefdelente.nl wordt uitgelegd, is er binnen de natuur een onderscheid tussen nestvlieders en nestblijvers.

Nestblijvers worden kaal en blind geboren. Ze zijn helemaal afhankelijk van hun beide ouders. Papa en mama moeten samen hard werken om de jongen groot te brengen. Door samen te werken als koppel, is de kans groter dat de jongen het overleven en hun genetisch materiaal kunnen doorgeven! Zangvogels en roofvogels zijn van die typische nestblijvers.

Bij nestvlieders zijn de jongen vanaf de geboorte al voor een deel in staat om voor zichzelf te zorgen. Ze worden geboren met dons, kunnen al zien en lopen, en zijn meestal in staat om zelf voedsel te zoeken. Papa en mama hoeven nu dan ook minder intensief samen te werken om er voor te zorgen dat hun jongen het overleven. Veel vogels die op de grond broeden zijn nestvlieders, zoals bijvoorbeeld eenden, weidevogels en ganzen.

Wisselende nestcam- activiteiten

Helaas is het de laatste dagen vrij rustig voor de nestcams. Totdat er ineens een nieuwe bezoeker langs kwam. Een onbekende mannetjes havik bleef ruim een uur lang bij het nest, waarna hij werd weggejaagd door een buizerd! Is dit een voorbode voor nieuwe nestblijvers dit jaar? De lente is aantocht, dus we gaan het beleven…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Nijlgans Alle Beleef de Lente blogs