Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

K5 redt het niet!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 20 september 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 948x

En toen waren er nog vier kerkuilen kuikens over! Net zoals K6 is K5 gevoerd als prooi aan de kuikens die nog in leven zijn. Het lijkt hard, maar zo gaat het nu eenmaal in het broedseizoen van de kerkuil.

Emotie

Zoals woensdagavond laat komt er een app binnen om 23:42: K5 is niet meer. We kijken er als mensen naar en geven betekenis aan de trieste beelden die tot ons komen! Zo klein, zo oneerlijk en kwetsbaar, je hart breekt bij het zien van de beelden. De wetenschap geeft hier een naam aan, namelijk antropomorfisme. Dit betekent het toeschrijven van menselijke gevoelens en beweegredenen aan dieren.

Oorzaak

Net als bij het voorgaande broedsel zien we ook bij dit broedsel dat de jongste kuikens het niet overleven. Doe voedsel toevoer is inmiddels voldoende, waarschijnlijk ligt de oorzaak aan het feit dat de kleinste kuikens niet voldoende gevoerd worden.

Strategie

Doordat de Kerkuil om de 2 dagen een ei legt en wel direct begint met broeden, zie je dat er een groot leeftijdsverschil zit tussen het oudste en jongste uilskuiken. We zagen dat het voedsel aanbod op peil is. Maar de kleinste werden onvoldoende gevoed. Het is een natuurlijk proces.

Een beetje geluk

Hoe hard dit ook klinkt voor ons, voor de kerkuil is dit de beste strategie om zoveel mogelijk jongen groot te brengen. Met een beetje geluk blijft dat ook zo en kunnen we de vier overgebleven kuikens zien opgroeien.

Vooruitzicht

De resterende jongen zien er goed en levendig uit en hun kansen om deze kritieke levensfase te overleven zijn gunstig. Hopelijk vliegen ze straks allemaal uit.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs